A lengyel abortusztörvény elleni tüntetés legfőbb követelése már a kormányváltás

  • narancs.hu
  • 2020.10.30 13:40

Külpol

Új szintre lépnek és fehérorosz minta alapján kormányváltó tanácsot állítanak fel.

A lengyelországi, abortusztilalom-elleni tüntetések egyik szervezője a Lengyel Nők Sztrájkja (Ogólnopolski Strajk Kobiet) pénteken, nemzetközi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az abortusztörvény szigorítása elleni tiltakozás azonban mostanra általános kormányellenes tiltakozássá alakult - írja a 444.hu.

Az október 22-én bevezetett új törvény ellen, amely szigorítja a Lengyelországban végezhető abortuszok lehetőségét, nagyvolumenű tüntetéssorozat indult.

A fent említett szervezet ismét tömegekre számít a Varsóban péntek délután 17 órakor kezdődő, több helyszínt is érintő tüntetésen, amely elutasítja a lengyel ultrakonzervatív jobboldali kormány nők önrendelkezési jogát súlyosan korlátozó politikáját.

A szervezet képviselői elmondták, hogy a fiatalság eddig soha nem látott mértékű politikai aktiválódását látják a tüntetésekben, generációs forradalomról beszélnek, és a kormányváltás előkészítésére ellenzéki szereplőkből és jogi-politikai szakértőkből álló Konzultációs Tanácsot  hoznak létre a fehérorosz példa alapján.

Legfőbb követeléseik egyike ugyanis az alkotmánybíróság újjáalakítása, amelyet illegitimnek tekintenek, emellett követelik a kormány lemondását.

Lengyelország: feketeruhás kopaszok támadtak az abortusztörvény ellen tüntetőkre

Kövekkel, botokkal támadták meg az abortuszjogok korlátozása ellen tüntetőket Wroclawban. "Kopaszra borotvált, feketébe öltözött férfiak támadtak Wroclawban az abortuszjogok korlátozása ellen tiltakozó nőkre, jelentette a Gazeta Wyborcza, aminek a tudósítóját szintén megtámadták a városban" - írja a 444.

Neked ajánljuk