Több tízezer ember tüntetett Lukasenka ellen

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 13.

Külpol

Több száz demonstrálót állítottak elő a hatóságok.

Nagy erőkkel vonult fel Minszkben a rendőrség és a hadsereg az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök vitatott újraválasztása ellen tüntetőkkel szemben vasárnap. A fehérorosz belügyminisztérium tájékoztatása szerint megkezdték a hatóságilag nem engedélyezett tiltakozó akció résztvevőinek őrizetbe vételét. Olha Csemodanova belügyi szóvivő szerint eddig mintegy 250 embert állítottak elő. A megmozduláson több tízezren vesznek részt.

Az elnökválasztás eredménye elleni tüntetők felvonulása Minszkben 2020. szeptember 13-án.

Az elnökválasztás eredménye elleni tüntetők felvonulása Minszkben 2020. szeptember 13-án.

Fotó: MTI/AP

Fémrácsok kerültek elő

A minszki Függetlenség terét biztonságiak fogták közre és fémrácsokkal kerítették el. Az aluljárókat is lezárták. A város központjában található Köztársasági Palota épületénél rendőrségi alakulatok vonultak fel. Egyenruhás biztonságiak itt is fémrácsokat és szögesdrót akadályokat állítottak fel. A mellékutcákban fogolyszállító autóbuszok és további rendvédelmi erők várakoznak.

A kormányellenes tüntetők ezúttal a „Hősök menetére” szólítottak fel, amely részben a hatósági őrizetben lévő Marija Kalesznyikava ellenzéki aktivistának, a Koordinációs Tanács elnökségi tagjának szólt. Szombaton több száz nő vonult utcára Minszkben Lukasenka lemondását követelve. A biztonsági erők 114 tüntetőt őrizetbe vettek a belügyminisztérium vasárnapi közlése szerint. Nyolcvanheten közülük börtönbe kerültek. Vasárnap „Az egységes Fehéroroszországért” néven autóstüntetést tartottak Lukasenka hívei a fehérorosz fővárosban – közölte a BelTA fehérorosz állami hírügynökség.

Rendőrök őrizetbe veszik az elnökválasztás eredménye elleni tüntetők egyikét Minszkben 2020. szeptember 13-án.

Rendőrök őrizetbe veszik az elnökválasztás eredménye elleni tüntetők egyikét Minszkben 2020. szeptember 13-án.

Fotó: MTI/EPA

Az egyház semleges állásponton

Veniamin (Tupeka), a fehérorosz ortodox egyház új vezetője szerint az egyház semleges álláspontra fog helyezkedni a belpolitikai válságban. Az új minszki és zaszlavi metropolita az RT orosz állami televíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy az egyháznak „semlegesnek kell lennie és a felek közti kibékülést kell szolgálnia”. Veniamin metropolita egyben a belpolitikai válság során elkövetett hibák jóvátételét szorgalmazta, bár nem pontosította, mit ért ez alatt.

Az egyházvezető mindemellett hangsúlyozta Fehéroroszország és Oroszország összefonódását. „Népeink nagyon közel állnak” – mondta. A szovjet tagköztársaságok szétválása szerinte főként politikai okokból és külső hatásra történt. Úgy fogalmazott, hogy hiányzott a korábbi nemzedékek bölcsessége ahhoz, hogy elejét tudták volna venni ennek a felbomlásnak. Bírálói szerint a fehérorosz ortodox egyház vezetése hetek óta nem szólalt fel a karhatalom túlkapásai ellen.

Augusztus 25-én az orosz ortodox egyház szinódusa felmentette hivatalából a fehérorosz ortodox egyház vezetőjét, Pavel (Ponomarjov) minszki és zaszlavi metropolitát, akinek helyére Veniamin (Tupeka) bariszavi és maringorszki püspököt nevezték ki. A Vesztyi orosz hírportál szerint Pavel korábban azzal a kéréssel fordult Lukasenkához, hogy fékezze meg az újraválasztása miatt kibontakozott tüntetések résztvevőivel szemben alkalmazott hatósági erőszakot.

Az Interfax orosz hírügynökség a moszkvai védelmi minisztériumra hivatkozva közölte, hogy a Szláv Testvériség fedőnevű hadgyakorlat keretében szeptember 14-től 25-ig mintegy háromszáz orosz katona és hetven harcjármű vesz részt Fehéroroszország területén. A Ria Novosztyi orosz hírügynökség szerint egy orosz ejtőernyős alakulat lesz ott a manőveren. (MTI)

Figyelmébe ajánljuk