Több száz tüntető tört be a macedón parlamentbe

  • narancs.hu
  • 2017. április 28.

Külpol

Képviselőket, újságírókat vertek meg.

Nacionalista tüntetők egy csoportja azután tört be a parlamentbe csütörtökön, hogy egy albán nemzetiségű képviselőt választottak meg házelnöknek.

false

A BBC tudósítása szerint a verekedésben legalább 10 ember sérült meg, köztük Zoran Zaev szociáldemokrata vezető.

false


A tüntetők, a volt miniszterelnök Nikola Gruevski nacionalista pártja, a VMRO támogatói, új választásokat követelnek.

A támadás után az exminiszterelnök arról írt a Facebookon, hogy az erőszak nem megoldás. Az EU és az Egyesült Államok szkopjei nagykövete is párbeszédre szólította fel a feleket.

Macedóniában a decemberi parlamenti választások után máig nem sikerült kormányt alakítani a választást megnyerő jobboldali Nikola Gruevskinek. A szociáldemokrata Zoran Zaevnek viszont sikerült koalíciót kötnie albán kisebbségi  pártokkal – őt azonban a macedón államfő nem akarja felkérni kormányalakításra. Az elnök szerint az a megállapodás, amelyet Zaev az albán kisebbségi pártokkal kötött, veszélyezteti Macedónia függetlenségét és egységét, az albán kisebbségi pártok nyelvhasználatra, valamint a zászló, a himnusz és a címer megváltoztatására vonatkozó javaslatai szerinte Albániától tennék függővé Macedóniát.

Mióta a szociáldemokraták és az albán kisebbség két pártja koalíciót kötött, rendszeresek a tüntetések Szkopjében.

A tüntetők először a parlament épületében zajló sajtótájékoztatót verték szét, amelyen Zaev bejelentette, hogy megválasztották az új házelnököt. A maszkosokkal együtt érkező tüntetők ezután törtek be az ülésterembe.

Este tíz órakor rövid beszédet mondott az államfő is. A várakozásokkal ellentétben nem hirdetett ki rendkívüli állapotot, csupán péntekre találkozót kezdeményezett a pártok vezetőivel.

A parlament előtt az elnöki beszéd után is a tüntetők uralták a teret, de újabb összecsapások nem voltak. A parlamentet nem sikerült teljesen kiüríteni, este 11-kor még 30 képviselő jött ki az épületből – előlük korábban a tüntetők elzárták a kijáratokat.

false

 

Fotó: MTI/EPA

false

 

Fotó: MTI/EPA

Éjfél után az épületben helyreállt a rend, a tüntetőket villanógránátok bevetésével szorította ki a rendőrség.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?