További 15 hónap börtönbüntetésre ítélték Nargesz Mohammadi Nobel-békedíjas aktivistát

Külpol

2021 óta van börtönben, azóta már öt alkalommal róttak ki rá büntetést. Összesen 12 év és három hónap börtönbüntetésre, valamint 154 korbácsütésre ítélték.

Iránban "rendszerellenes propaganda" terjesztése miatt újabb 15 hónapos börtönbüntetésre ítélték a tavaly Nobel-békedíjjal kitüntetett, 2021 óta börtönben lévő Nargesz Mohammadit

– derült ki az emberi jogi aktivista családja által hétfőn, az Instagramon közzétett üzenetből.

Az ítélet további része értelmében szabadlábra kerülése után Mohammadi két évig nem hagyhatja el Iránt, két éven át nem lakhat Teheránban sem, valamint ugyanennyi ideig okostelefont sem birtokolhat – közölte a család, emlékeztetve arra, hogy egyelőre nem tudni, hogy a nő egyáltalán mikor hagyhatja el a börtönt.

Az 51 éves aktivistát többször letartóztatták már az évtizedek során, legutóbb 2021 márciusában. Ezt követően már öt alkalommal róttak ki rá büntetést, háromszor a börtönben folytatott tevékenysége miatt.  

Összesen 12 év és három hónap börtönbüntetésre, valamint 154 korbácsütésre ítélték.

Az ügyében december 19-én tartott tárgyaláson Mohammadi nem volt hajlandó megjelenni azzal az indokkal, hogy a forradalmi bíróság szerinte nem törvényes.

Mohammadi tavaly kapta meg a Nobel-békedíjat, a Nobel-bizottság indoklása szerint  

"az iráni nők elnyomása elleni harcáért, valamint az emberi jogok és a mindenki szabadságának előmozdításáért folytatott küzdelméért".

Az aktivistának jelentős szerepe volt az Iránon végigsöprő tüntetéshullámban, amely 2022 őszén robbant ki, miután hatósági őrizetben máig tisztázatlan körülmények között meghalt a 22 éves Mahsza Amini, akit szemtanúk szerint azért vettek őrizetbe, mert nem viselt fejkendőt, és a hatóságok súlyosan bántalmazták.

Bebörtönzése előtt Mohammadi az ugyancsak Nobel-békedíjas iráni Sirín Ebadi által alapított teheráni Emberi Jogok Védelmezői Központjának volt az igazgatóhelyettese.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk