Izraeli túszok holttestét mutogatja a Hamász, azt állítva, hogy izraeli légicsapásokban haltak meg

  • narancs.hu
  • 2024. január 16.

Külpol

Izrael szerint mindez hazugság, de aggódnak a túszok sorsáért.

Két izraeli túsz holttestét mutatta be egy videón a Hamász, miután figyelmeztette Izraelt, hogy megölhetik őket, ha nem hagyja abba Gáza bombázását

írja a Reuters. Az Izrael elleni október 7-i terrortámadást végrehajtó palesztin szervezet vasárnap osztotta meg első videóját Yossi Sharabiról és Itai Szvirszkiről, azt ígérve, hogy hamarosan újabb információt oszt meg a sorsukról. Hétfőn már a holttestükről tettek közzé felvételeket.

Az újabb videón az egyik legismertebbé vált túsznak, a Supernova fesztiválról elrabolt egyik lánynak (ő volt az, aki az életéért könyörgött, miközben a barátját elválasztották tőle, és egy terepjáróhoz vitték), Noa Argamaninak kellett kamerába mondania egy feltehetően előre megírt szöveget arról, hogy a két túszt az izraeli légierő bombái ölték meg. Argamani a videó végén azért könyörög, hogy vessenek véget ennek az őrületnek, és mentsék meg őket még élve.

Az izraeli légierő hazugságnak minősítette, hogy saját erőik lőtték volna le Itai Szvirszkit, ám a másik túsz sorsáról nem szóltak konkrétan. "Itait nem a mi erőink lőtték le. Ez a Hamász hazugsága. Az épület, amelyben fogva tartották őket, nem volt célpont, és nem támadták meg a mi erőink" – mondta az izraeli katonai szóvivő, hozzátéve, utólag kiderült: az egyik izraeli támadás a túszok tartózkodási helyének közelében volt.

Azt, hogy a két túsz valóban meghalt-e, nem erősítették meg az izraeli hatóságok, de pesszimisták az ügyben.

A napokban a hatóságok felkeresték minkettejük családtagjait, és elmondták nekik, hogy az információik alapján nagyon aggódnak a sorsukért.

Október 7-én, amikor a Hamász 240 túszt rabolt el Izraelből, Itai Szvirszkit a Be’eri kibucból hurcolták magukkal, ahová a 38 éves férfi a Szimchát Torá ünnepségére érkezett látogatóba a családjához. Szvirszki apját és anyját megölték, míg a 96 éves nagymama valahogy el tudott menekülni a fegyveresek elől.

A 240 túsz nagyjából felét a Hamász novemberben elengedte, jelenleg 132-en vannak Gázában.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk