Továbbra is sok helyen nincsen áram Ukrajnában

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. október 23.

Külpol

"Ha nincs több áram, fűtés, víz Ukrajnában, ez migrációs cunamit idézhet elő" – mondta az ukrán miniszterelnök.

Az ukrán energetikai létesítmények elleni orosz támadások a tél közeledtével jelentős "humanitárius katasztrófával" fenyegetnek – közölte szombaton az ukrán kormányzat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte: az orosz hadsereg harminchat rakétát lőtt ki szombaton ukrajnai célpontokra.

"Sok rakétát lelőtt a légvédelem, de több másik energetikai létesítményeket talált el" – írta a Telegram üzenetküldő alkalmazáson Zelenszkij, aki sürgette a nagyhatalmakat, hogy segítsenek "megállítani ezt a terrort".

Az elnöki hivatal közlése szerint az Ukrenerho állami energiaszolgáltató mintegy 1,5 millió fogyasztójánál nem volt áram.

Az Ukrenerho több kárról is beszámolt, amiket az orosz támadások okoztak szombaton az ország nyugati részén. Luckban eltaláltak egy energetikai létesítményt, és megszakadt a szolgáltatás – közölték a hatóságok.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója a Twitteren azt írta, hogy "az Ukrajna létfontosságú instrastruktúrája elleni támadással a Kreml Európába tartó újabb menekültáradatot akar kiprovokálni. "A humanitárius katasztrófa megállításának egyetlen módja a légvédelem és az újabb rakéták gyors átcsoportosítása" – írta a tanácsadó.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök szintén figyelmeztetett, hogy a fokozódó rakéta- és dróntámadások miatt új menekülthullám várható.

"Ha nincs több áram, fűtés, víz Ukrajnában, ez migrációs cunamit idézhet elő" – mondta Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lap vasárnapi kiadásában megjelenő interjúban a kormányfő, amelyből több részletet előzetesen a dpa német hírügynökség rendelkezésére bocsátottak.

Smihal azzal vádolta Moszkvát, hogy a polgári infrastruktúra elleni támadásokkal "humanitárius katasztrófába kívánja taszítani Ukrajnát".

A miniszterelnök emiatt mobil áramfejlesztőket, fűtő- és vízkezelő berendezéseket kért. Mint mondta, egyelőre még van üzemanyag a generátorokhoz, de nagyszabású áram- és fűtéskimaradás esetén Ukrajnának többre – egyebek mellett Nyugatról importált áramra – lesz szüksége.

Az Ukrajnával határos oroszországi Belgorodi terület kormányzója azzal vádolta meg az ukrán hadsereget, hogy heves tüzérségi támadást intézett Sebekino település ellen, amelyben két ember meghalt, tizenegyen pedig megsebesültek. Vjacseszlav Gladkov közölte, hogy az energiahálózatot is találat érte, és mintegy tizenötezer ember maradt átmenetileg elektromos áram, fűtés és víz nélkül.

A Belgorodi, valamint a Kurszki és Brajnszki terület az Ukrajna elleni orosz invázió kezdetétől, február 24-től panaszkodik arra, hogy Ukrajnából támadások érik.

A belgorodi kormányzó szerint a helyzet az elmúlt hetekben romlott.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk