Trump bejelentette: új amerikai–mexikói kereskedelmi egyezmény lép életbe

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 27.

Külpol

Az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény helyett, így kérdéses, Kanada csatlakozik-e.
Új amerikai–mexikói kereskedelmi egyezmény lép a NAFTA helyébe, és azonnali tárgyalások kezdődnek Kanadával a csatlakozásról – írja az MTI Donald Trump hétfői bejelentéséről.

Az elnök közölte, hogy az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó által aláírt és 1994 januárjában életbe lépett Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) újratárgyalása során Washington megállapodott Mexikóval egy kétoldalú kereskedelmi egyezmény kimunkálásában és nevének megváltoztatásában.

Egyelőre nem világos, hogy ehhez az egyezményhez csatlakozik-e majd Kanada. Trump azt mondta, még hétfőn telefonon egyeztet erről Justin Trudeau kanadai kormányfővel.
Az amerikai–mexikói megállapodás bejelentésekor Donald Trump bejátszotta az újságíróknak Enrique Pena Nieto mexikói elnökkel folytatott telefonbeszélgetése felvételét. Ebben a mexikói elnök megerősítette, szeretné, ha az egyezmény Kanadával kiegészülve még a héten háromoldalú megállapodássá válna. Az elnök leszögezte, hogy „ez egy nagyon jó megállapodás mindkét ország számára”, és „a kereskedelem nagy napjának” nevezte a hétfőit.

Kanada kormányfője vasárnap telefonon egyeztetett a mexikói elnökkel, és jelezte, hogy az amerikai–mexikói nézetkülönbségek kiküszöbölése után csatlakozik ismét a tárgyalásokhoz. Mind a mexikói elnök, mind a kanadai kormányfő egyetértett abban, hogy az új kereskedelmi egyezménynek is háromoldalúnak kell lennie.

 

 

Figyelmébe ajánljuk