Nehéz helyzetben van Ferenc pápa: azzal vádolják, hogy tudott a szexuális ragadozó bíboros ügyeiről

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 27.

Külpol

Viganò érsek szerint az egyházfő még segítette is Theodore McCarrick előmenetelét.

Szorult helyzetbe került Ferenc pápa az amerikai papságot érintő, nemrég kirobbant újabb szexuális bántalmazások miatt. Egészen radikális hangvételű írást jelentetett meg ugyanis Carlo Maria Viganò érsek, a Vatikán 2011 és 2016 között az Egyesül Államokba delegált követe vasárnap a National Catholic Register című katolikus lapban. A CNN által is átvett cikkben a magas rangú egyházi diplomata azt állítja, hogy „a korrupció a katolikus egyház legfelsőbb szintjeit is elérte”, emiatt pedig Ferenc pápát azonnali lemondásra szólítja fel. „Ferenc pápának elsőnek kell lennie a jó példa mutatásában a bíborosok és püspökök előtt, akik elfedték Theodore McCarrick visszaéléseit és lemondtak mindannyiunkról.” A terjedelmes (11 oldalas) szövegben Viganò nem másról ír, mint hogy az egyházfő éveken keresztül személyesen segített (mások mellett) a nemrég pedofil vádak miatt posztjáról botrányos körülmények között távozó „szexuális ragadozó” McCarrick bíboros ügyeinek eltussolásában. Sőt, nemhogy támogatná az egyház megtisztulását, hanem McCarrick esetében személyesen járt közben a magas rangú pap egyházi pályafutásának egyengetésében, annak ellenére, hogy tisztában volt az ellene felhozott vádak megalapozottságával.

Mint ismert, Theodore McCarrick végül idén júniusban kénytelen volt lemondani egyházi hivataláról, miután egy amerikai belső egyházi vizsgálat végén azzal vádolták meg, hogy a hetvenes években, New York-i papi szolgálata idején szexuálisan zaklatott egy ministránsfiút. Az érintett állítása szerint a pap két évtizeden át zaklatta. Az érsek tagadja a vádat.

Ferenc pápa, bár elfogadta McCarrick lemondását, azt kérte az érsektől, hogy folytasson „imádkozó és vezeklő” életmódot, amíg az ellene szóló vádakat valamiképp tisztázzák az egyházi vizsgálatban.

 

Viganò azt állítja, hogy Ferenc pápa elődje, XVI. Benedek 2009-ben megkísérelte félreállítani McCarrickot, és egyfajta belső száműzetésbe küldte, ám az egyházfő távozása után utódja újra bizalmi pozíciókkal kínálta meg az amerikai bíborost.

Viganò elmondása szerint a katolikus egyház vezetésében már a kétezres évek eleje óta tisztában vannak azzal, hogy McCarrick rendszeresen és sikerrel csábított el fiatal papnövendékeket. Ez mégsem akadályozta abban, hogy egyre magasabb tisztségeket betöltve képviselje a katolikus egyház vezetését. McCarrick 2001 és 2006 között washingtoni érsek volt, pozíciójáról csak azért kellett lemondania, mert elérte a tisztség betöltéséhez rendelt felső korhatárt, 75. életévét, ezt követően viszont éveken át egyházi diplomataként járta a világot és képviselte a Vatikán érdekeit.

Az Egyesült Államokban az elmúlt években több ezer katolikus pap volt érintett zaklatási botrányokban.

Viganò közlése nem épp jókor érte Ferenc pápát, aki a hétvégén Írországban járt. A mélyen katolikus országot szintén megviselték a papság pedofil botrányai és szexuális zaklatási ügyei. „Az, hogy az egyházi hatóságok – püspökök, elöljárók, papok és mások – nem voltak képesek megfelelőképpen kezelni ezeket a visszataszító bűntényeket, joggal okozott felháborodást, és ez a katolikus közösség fájdalmának és szégyenének a forrása marad – hangoztatta a katolikus egyházfő. – Jómagam is osztom ezt az érzést.”

Figyelmébe ajánljuk