Trump kérésére nem engedtek be két amerikai képviselőnőt Izraelbe

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. augusztus 15.

Külpol

Nem kaptak vízumot.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön arra szólította fel Izraelt, hogy ne engedélyezze két amerikai képviselőnő izraeli látogatását. Izrael eleget tett az elnök felszólításának.

„Izrael nagy gyengeséget mutatna, ha engedélyezné Ilhan Omar és Rachida Tlaib képviselőnők látogatását” – közölte az amerikai elnök az egyik csütörtöki Twitter-bejegyzésében.

Ezzel Donald Trump nyíltan Ilhan Omar minnesotai és Rachida Tlaib michigani demokrata párti képviselőnők kitiltását szorgalmazta. Néhány nappal korábban néhány amerikai és izraeli sajtóértesülés jelezte, hogy az elnök már sugalmazta ezt Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőnek, de akkor e hírt cáfolták.

Izraelben – nem sokkal Trump Twitter-bejegyzését követően – Cipi Hotovely külügyminiszter-helyettes bejelentette, hogy a kormány döntése értelmében a két amerikai képviselőnő nem kap beutazási vízumot.

Mr. President

Mr. President

Fotó: MTI

Ron Dermer, a zsidó állam Egyesült Államokban akkreditált nagykövete ugyan korábban azt jelezte, hogy nem tagadják meg a két képviselőnőtől a vízumot, de az elmúlt napokban Izraelben több egyeztetésre került sor az ügyben. A múlt héten az amerikai Demokrata Párt 41 fős küldöttsége tett látogatást Izraelben, és a demokrata párti politikusok akkor világossá tették, hogy támogatják Rachida Tlaib és Ilhan Omar vízumkérelmét.

Lapértesülések szerint az elutasító izraeli döntést az motiválta, hogy kiderült, a két amerikai képviselőnő csak a Palesztin Hatóság területeire és Kelet-Jeruzsálemba látogatott volna el.

Mindkét két képviselő tavaly ősszel került be az amerikai  szövetségi törvényhozásba, a Demokrata Párt jelöltjeként. Mindketten muszlim vallásúak és annak a mozgalomnak a hívei, amely azt szorgalmazza, hogy bojkottálják és szankcionálják Izraelt a palesztin területek megszállása miatt. Rachida Tlaib egyébként palesztin gyökerű, rokonai mai is a palesztin területeken élnek. Ilhan Omar szomáliai bevándorlóként érkezett az Egyesült Államokba 1992-ben.

MTI

Neked ajánljuk