Türkmenisztán betiltotta a koronavírust

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. április 1.

Külpol

Bár az ország határos Iránnal, még egyetlen fertőzöttet sem regisztrált.

Türkmenisztánban betiltották a koronavírus szót a sajtóban és az utcán - adta hírül kedden a Riporterek Határok Nélkül médiajogi csoport türkmén forrásokra hivatkozva.

"Az állami ellenőrzésű média többé nem említheti a koronavírust, és a szó eltűnt az egészségügyi információs füzetekből, amelyeket iskolákban, kórházakban és munkahelyeken osztogattak" - áll a csoport március 31-i közleményében.

A dpa német hírügynökség kutakodása szerint a türkmén állami hírügynökség legutóbb a múlt héten használta a szót, amikor arról jelentett, hogy hazatértek türkmének olyan külföldi területekről, amelyeken már megjelent a járvány. A türkmén külügyminisztérium két hete nem említi a koronavírus szót, amely az ország egészségügyi minisztériumának honlapján sem olvasható.

A médiajogi csoport értesülése szerint a türkmén hatóságok megtiltották a lakosságnak nemcsak, hogy maszkot viseljen, hanem még azt is, hogy közterületen a koronavírus-járványról beszélgessen. Aki ezt megszegi, azt kockáztatja, hogy civil ruhás titkosrendőrök őrizetbe veszik.

Türkmenisztánból eddig egyetlen koronavírusos fertőzést sem jelentettek, holott az ország határos Iránnal, ahol több mint 44 ezren kapták el a kórt.

A földgázban gazdag közép-ázsiai országot államfője, Gurbanguly Berdimukhammedow vaskézzel irányítja immár 14 éve, személyi kultuszt teremtve maga körül.

(Nyitóképünkön a türkmén államfő egy 2014-es budapesti látogatásán koszorúz a Hősök terén. Fotó: MTI/Soós Lajos)

Figyelmébe ajánljuk