Újabb 107 ukrán katona szabadult ki az orosz fogságból

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. november 3.

Külpol

A herszoni közigazgatási központ tetejéről eltűnt az orosz zászló.

Csütörtökön 107 ukrán katona szabadult ki az orosz fogságból egy újabb fogolycsere után. Erről Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson keresztül számolt be. A tisztségviselő kiemelte, hogy a most kiszabadultak közül 74-en a Donyeck megyei Mariupolban lévő Azovsztal üzemben estek orosz fogságba. Jermak szavai szerint sok közöttük a súlyos sérült. „Az állam mindent megtesz, hogy mindannyiuknak segítsen” – ígérte.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a cserét követően ugyancsak 107 katona került vissza Oroszországba is, akiket Moszkvába küldenek gyógykezelésre – írja a 444 a Meduza értesülései alapján.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közben Katerina Szakellaropoulou görög államfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Ukrajna lemond a részvételről a G20-országok november 15-16-án Indonéziában tartandó csúcstalálkozóján, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök ott lesz.

Az ukrán katonai hírszerzés a Telegramon közzétett jelentésében írt arról, hogy folytatódik a dél-ukrajnai Herszon megyében a lakosság jogellenes kitelepítése a Dnyeper (Dnyipro) folyó jobb partjáról, miközben az orosz megszálló adminisztráció tagjait és a velük együttműködő ukránokat távolabbra szállítják: a megszállt területeken mélyen belül fekvő, a herszoni régiót a Krím félsziget északkeleti részével összekötő keskeny tengeri földnyúlványon, az Arabatszka Sztrilkán található szanatóriumokba.

A hírszerzési jelentés szerint a herszoniakat azzal ösztönzik elköltözésre, hogy úgynevezett lakhatási igazolást ajánlanak nekik, amely alapján állítólag lakást vásárolhatnak az Oroszországi Föderációban. A kiürítés keretében a helyi lakosokat erőszakkal kilakoltatják lakásaikból, házaikból. Az ukrán katonai hírszerzés értesülése szerint az üresen álló lakásokba civilbe öltöztetett orosz katonákat költöztetnek be.

„A herszoni bentlakásos iskolákból a gyerekeket a Krím félszigetre vitték, ahol a mai napra az egyik szimferopoli pszichiátriai kórházban helyezték el őket" – írta a hírszerzés, hozzátéve, hogy úgyszintén a Krímbe szállították a herszoni büntetés-végrehajtási intézményben fogva tartott elítélteket. Az ukrán vezérkar korábban azt jelentette, hogy Herszon régió orosz adminisztrációja a megyeszékhelytől délre, Szkadovszkba költözött – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Csütörtök délután a Guardian értesüléseire hivatkozva a Telex háborúval foglalkozó hírösszefoglalója számolt be arról, hogy eltűnt az orosz zászló a herszoni közigazgatási központ tetejéről.

Az épület a város nyugati oldalán áll, ahol a napokban az ukrán erők megvetették a lábukat. Az ukrán védelmi minisztérium alá tartozó ukrán nemzeti ellenállási központ szerint az orosz erők a Dnyeper folyón túlra, Herszon keleti részébe helyezték át regionális főhadiszállásukat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk