Újabb 180 embert vettek őrizetbe a kijárási tilalom miatti holland zavargásokban

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. január 26.

Külpol

Harmadik napja tartanak az összecsapások a tüntetők és a rohamrendőrök között. 

Több mint 180 embert őrizetbe vettek hétfő este Hollandiában a koronavírus terjedése ellen bevezetett kijárási tilalom miatti, zavargásokba torkolló tiltakozások résztvevői közül - tájékoztattak a helyi hatóságok kedden.

Immár harmadik napja vannak zavargások Hollandia több városában a kijárási tilalom miatt, egyesek tüzeket gyújtottak, üzleteket fosztottak ki, illetve kövekkel dobálták a kiérkező rohamrendőröket, akik könnygázt és vízágyút vetettek be a tömeg feloszlatására.

Hollandia Eindhoven koronavírus korlátozások miatti tüntetések zavargások

 
Tüntetők tiltakoznak a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett kijárási tilalom miatt Eindhovenben 2021. január 24-én
Fotó: Rob Engelaar / MTI/EPA-ANP/Rob Engelaar

"Voltak már zavargások korábban is, azonban az ritka, hogy több napon keresztül kitartsanak az ország egész területén" - közölte Suzanne van de Graaf, a rendőrség szóvivője, hozzátéve, hogy közel sem csak a problémásabb körzetekben voltak rendbontások.

Több mint tíz városban kivezényelték hétfő este a pajzzsal és gumibottal felfegyverkezett rendfenntartókat, egyes helyszíneken helikopterek köröztek a rendzavarók felett.

Hollandia Eindhoven koronavírus korlátozások miatti tüntetések zavargások

 
Holland rendőrök oszlatják a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett kijárási tilalom miatt tiltakozó tüntetőket Eindhovenben 2021. január 24-én.
Fotó: MTI/EPA-ANP/Rob Engelaar

A három nap alatt már csaknem ötszáz embert őrizetbe vettek. Az összecsapásokban több rendőr megsebesült.

A holland kormány előző héten döntött arról, hogy a második világháború óta először kijárási tilalmat vezet be este fél 9 és reggel fél 5 között, hogy lassítsa a járvány terjedését.

Hollandiában eddig 952 950 koronavírus-fertőzöttet és 13 579 halálos áldozatot regisztráltak.

Figyelmébe ajánljuk