Újabb katolikus pedofil-ügy: Elítélték a Vatikán egykori pénztárosát molesztálás miatt

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. február 26.

Külpol

A püspök tagad, de több áldozata is volt.

Bűnösnek találta a bíróság több mint két évtizeddel ezelőtt, 13 éves ausztrál fiúgyerekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények miatt öt vádpontban George Pell ausztrál bíborost - vált ismertté kedden az ausztráliai Melbourne-ben.

A távirati iroda tudósítása szerint Pell korábban a Vatikán költségvetési ügyeiért felelt a pápai állam mindennapi tevékenységét irányító szentszéki kúrián, és a legmagasabb rangú vatikáni tisztségviselő, akit ilyen bűncselekmények miatt elítéltek. Az ítéletet már tavaly december 11-én kimondta a bíróság, de csak kedden ismertették, miután feloldották a folyamatban lévő eljárás miatt elrendelt hírzárlatot az ügyben.

George Pell

George Pell

 

A Vatikán harmadik legmagasabb beosztású tisztviselőjének bukásával a pápai kormányzat központi részét érinti az egyházi személyek által elkövetett szexuális visszaélések miatti botrány, amely az elmúlt három évtizedben foltot ejtett az egyház hitelességén az Egyesült Államokban, Chilében, Ausztráliában és másutt a világban.
A most 77 éves bíboros 1971-től szolgált papként a százezer lakosú ausztráliai Ballarat városban, később Melbourne, majd Sydney érseke volt, és Ferenc pápa 2014 februárjában nevezte ki a Vatikán teljes pénzügyi működéséért felelős gazdasági titkárság prefektusának. 

Pellt Victoria állam Melbourne-ben ítélkező megyei bírósága találta bűnösnek. Azért ítélték el, mert 22 évvel ezelőtt, érsekségének helyszínén, a melbourne-i Szent Patrick székesegyház sekrestyéjében öt ízben követett el szexuális visszaélést a fiúkórus 13 éves tagjai ellen. A két áldozat egyike 2014-ben, herointúladagolásban meghalt. Édesapja, akit az ausztrál törvények értelmében az áldozatokhoz hasonlóan nem lehet megnevezni, jogi képviselőjén keresztül azt üzente, hogy fia poszttraumás stresszben szenvedett, és Pell kezéhez vér tapad, és pert fontolgat az ausztrál egyház és a bíboros ellen.

Az elkövetett bűncselekmények mindegyike akár 10 éves börtönnel büntethető. Pell ügyvédei fellebbeztek az ítélet ellen, amelyet három ponton támadtak meg eljárási hibára hivatkozva. Amennyiben helyt adnak a folyamodványnak, akár újratárgyalást is elrendelhetnek az ügyben. Pell mindig ártatlanságát hangoztatta, és most is kitart mellette - mondta ügyvédje, Paul Galbally.

A bíboros, aki óvadék ellenében továbbra is szabadlábon van, kedden anélkül hagyta el a bíróságot, hogy az ott összegyűlt újságíróknak nyilatkozott volna. Ezzel egy időben egy korábbi áldozat, aki csak Michaelként azonosította magát, azt kiabálta a bíborosnak, hogy a pokol tüzében égjen el.

Neked ajánljuk