Újabb magyar vétó akadályozza az EU-s együttműködést

  • narancs.hu
  • 2022. november 2.

Külpol

Ezúttal az afrikai, karibi és csendes-óceániai országokkal történő megállapodás csúszik.

Véget ért az afrikai, karibi és csendes-óceáni országok, valamint az EU három napon keresztül tartó, 42. Közös Parlamenti Közgyűlése a mozambiki Maputóban. Az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának közleménye szerint a közgyűlés az Orbán-kormányhoz intézett széles körben elhangzott felszólításról marad emlékezetes, amely arról szólt, hogy a magyar kormány végre szüntesse meg a Cotonoui Megállapodás utáni AKCS–EU-egyezmény jóváhagyásának vétóját – írja a hvg.hu.

Az EU és a 79 érintett ország közötti stratégiai megállapodás számos területen tartalmaz olyan együttműködéseket, amelyek szükségesek a kétoldalú kapcsolatok rendezett mederben tartásához. Az előző szerződés érvényességi ideje már régen lejárt, amelyet ideiglenesen meghosszabbítottak, de tulajdonképpen a felek már minden határidőből kifutottak, mert a folyamat végéhez közeledve a magyar kormány azzal kezdett érvelni, hogy a parlament nem fogja jóváhagyni ezt a dokumentumot, mert az erősíti a migrációt.

A migráció egyébként csak az egyik pontja az egyezménynek, amely azonban egy nagyon lényeges kitételt is tartalmaz, miszerint az aláírók vállalják, hogy küzdenek az illegális bevándorlással szemben, és saját polgáraikat minden további nélkül visszafogadják. Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban tavaly decemberben azt mondta:

„Nem arra kell megállapodást kötni Afrikával, hogy az afrikaiak jöjjenek Európába, hanem arra, hogy az afrikaiak maradjanak Afrikában.”

A most lezárult közgyűlés társelnöke, a szociáldemokraták európai parlamenti képviselője, Carlos Zorrinho úgy fogalmazott: „Fel kell ismernünk, hogy e régiók biztonságának demokratikus és gazdasági fejlesztése az Európai Unió közvetlen érdeke.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk