Újabb magyar vétó akadályozza az EU-s együttműködést

  • narancs.hu
  • 2022. november 2.

Külpol

Ezúttal az afrikai, karibi és csendes-óceániai országokkal történő megállapodás csúszik.

Véget ért az afrikai, karibi és csendes-óceáni országok, valamint az EU három napon keresztül tartó, 42. Közös Parlamenti Közgyűlése a mozambiki Maputóban. Az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának közleménye szerint a közgyűlés az Orbán-kormányhoz intézett széles körben elhangzott felszólításról marad emlékezetes, amely arról szólt, hogy a magyar kormány végre szüntesse meg a Cotonoui Megállapodás utáni AKCS–EU-egyezmény jóváhagyásának vétóját – írja a hvg.hu.

Az EU és a 79 érintett ország közötti stratégiai megállapodás számos területen tartalmaz olyan együttműködéseket, amelyek szükségesek a kétoldalú kapcsolatok rendezett mederben tartásához. Az előző szerződés érvényességi ideje már régen lejárt, amelyet ideiglenesen meghosszabbítottak, de tulajdonképpen a felek már minden határidőből kifutottak, mert a folyamat végéhez közeledve a magyar kormány azzal kezdett érvelni, hogy a parlament nem fogja jóváhagyni ezt a dokumentumot, mert az erősíti a migrációt.

A migráció egyébként csak az egyik pontja az egyezménynek, amely azonban egy nagyon lényeges kitételt is tartalmaz, miszerint az aláírók vállalják, hogy küzdenek az illegális bevándorlással szemben, és saját polgáraikat minden további nélkül visszafogadják. Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban tavaly decemberben azt mondta:

„Nem arra kell megállapodást kötni Afrikával, hogy az afrikaiak jöjjenek Európába, hanem arra, hogy az afrikaiak maradjanak Afrikában.”

A most lezárult közgyűlés társelnöke, a szociáldemokraták európai parlamenti képviselője, Carlos Zorrinho úgy fogalmazott: „Fel kell ismernünk, hogy e régiók biztonságának demokratikus és gazdasági fejlesztése az Európai Unió közvetlen érdeke.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.