Újabb túszokat engedett el a Hamász, Izraelbe látogatott Macron

  • narancs.hu
  • 2023. október 24.

Külpol

Légicsapásokkal folytatta Izrael éjjel a Hamász elleni háborút.

Hétfő éjjel légicsapásokkal folytatta Izrael a Gázai övezetet uraló, iszlamista Hamász szervezet elleni háborút

– jelentette be az izraeli katonai szóvivő, akit a helyi média idézett kedd reggel – írja az MTI. A légierő az elmúlt nap folyamán több mint négyszáz katonai célpontot támadott meg a Gázai övezetben, köztük a Hamász infrastruktúrájának fontos részeit: gyülekezőhelyeiket Szadajai, Satti, Dzsabaliai, Dardzs Tafah és Ceitoun környékén, egy alagút lejáratát, amely gyors eljutást biztosította a tengerparthoz, valamint több, mecsetekben berendezett parancsnokságot. A "célzott likvidálásokkal" végeztek a Nuszirat és a Sati zászlóalj parancsnokhelyetteseivel, és az al-Furkan zászlóalj parancsnokhelyettesével. A vadászrepülőgépek több tucat, rakétakilövésre készülő Hamász-fegyverest támadtak meg – közölte a szóvivő.

A palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint "több tucat" palesztin vesztette életét a légierő támadásában a Gázai övezet északi részén található al-Sati menekülttábornál, és sokan a romok alatt rekedtek, köztük nők és gyerekek is.

Többórás szünet után Izraelben ismét megszólaltak a légvédelmi figyelmeztetések, kedd reggel ismét izraeli területet támadtak az övezetből.

Az északi, libanoni határnál az izraeli légierő egyik repülőgépe a Dov-hegy térségében egy terroristaosztagra lőtt, amely megpróbált rakétákat indítani libanoni területről Izrael felé. A libanoni síita Hezbollah bejelentette, hogy két tagja meghalt, miközben "a szent háború, a dzsihád kötelességét" teljesítették.

A palesztinok arról számoltak be, hogy Ciszjordániában a biztonságiak letartóztatták Adnan Hamarsát, egy korábban szabadult foglyot, miután rajtaütést tartottak házában, a Dzseníntől délnyugatra fekvő Dzsabed városában. Hamarsát a Hamász egyik ciszjordániai vezetőjének tartják, az izraeli Hadera központi pályaudvarán 1994-ben elkövetett, öt embert meggyilkoló terrortámadás egyik kitervelője volt.

A Hamasz fogságából hétfő este kiszabadult, az október 7-i terrortámadásban a Gázai övezetbe hurcolt két civilt, 78 éves Nurit Kufert és 85 éves Joheved Lifsicet

katonai helikopteren a tel-avivi Ichilov kórházba szállították, ahol kivizsgálják őket. Találkoztak családjaikkal, s az orvosok első értékelése szerint egészségi állapotuk kielégítő. A két izraeli idős asszonyt férjeikkel hurcolták a Gázai övezet szomszédságában lévő Nir Óz kibucból a terrortámadás napján a Gázai övezetbe., a férfiakat azonban nem engedték el. Az idős asszonyok az izraeli közszolgálati televízió értesülése szerint holokauszt-túlélők, és állandóan gyógyszerek szedésére szorulnak, amelyekhez elrablásuk óta nem jutottak hozzá.

Az izraeli hatóságok hétfőig 222 családot értesítettek arról, hogy a Hamász október 7-én végrehajtott terrortámadása során a Gázai övezetbe hurcolta szeretteiket.

Joe Biden amerikai elnök hétfő este, a hadművelet kezdete óta nyolcadik alkalommal, ismét beszélt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és üdvözölte az idős izraeli asszonyok kiszabadulását.

Biden megismételte követelését a Hamász összes, több mint kétszáz foglyának szabadon bocsájtására. Hangsúlyozta a gázai civileknek szánt humanitárius segélyek folyamatos áramlásának fontosságát is.

Az Izrael és a Hamász közötti tűzszüneti tárgyalásokra csak azután kerülhet sor, hogy a palesztin iszlamista mozgalom elengedte az összes túszt 

– mondta az amerikai elnök. Az amerikai kormányzattól származó információk szerint Washington úgy ítéli meg, hogy az izraeli hadsereg még nem áll készen "egyértelmű, működőképes tervvel" a Hamász uralmának megdöntésére.

Mindeközben Izraelbe látogatott Emmanuel Macron írja a BBC. A francia elnök a miniszterelnök mellett ellenzéki vezetőkkel is találkozik. Látogatásának célja, hogy kifejezze Franciaország szolidaritását Izraellel, segítsen a Hamász által még mindig fogva tartott túszok szabadon bocsátásában, és megakadályozza a konfliktus eszkalálódását – közölték a francia elnök tanácsadói a Reutersszel.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.