Újraválasztotta elnöknek Sergio Mattarellát az olasz parlament

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. január 29.

Külpol

Minden marad a régiben. 

A hétfőn kezdődött olasz elnökválasztás nyolcadik fordulójában a római parlament a szükséges 505 szavazatot túllépve 759 vokssal az eddigi államfőt, Sergio Mattarellát választotta meg ismét köztársasági elnöknek.

Sergio Mattarellát a parlamenti frakcióvezetők szombat délután kérték fel az egymás utáni második mandátum elfogadására, miután a pártok nem tudtak más közös jelöltben megegyezni.

Egyedül az Olasz Testvérek (FdI) szélsőjobboldali ellenzéki párt nem támogatta Mattarella újraválasztását.

A nyolcvan éves Mattarella február első napjaiban teszi lesz a hivatali esküt a következő hét évre. Elődje, Giorgio Napolitano után ő a második államfő, aki egymás után két mandátumot vállal el.

Sergio Mattarella újraválasztása azt jelenti, hogy Mario Draghi kormányfő marad, pedig előzetesen sokan őt tartották a legesélyesebbnek az elnöki posztra, és tett is arra utaló nyilatkozatot, hogy elfogadná a felkérést. Megválasztása azonban azt jelentette volna, hogy megüresedik a miniszterelnöki pozíció és esetleg új választás kiírására lehet szükség, ezt pedig a kormámnyzó nagykoalíciót alkotó pártok nem akarták bevállalni.

Matteo Salvini, a Liga vezetője az államfőválasztás után mindenesetre találkozót kért Draghitól a kormány munkájának "újragondolására" a 2023-as parlamenti választások előtti utolsó évben.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Miért jött létre a bűnügyi felügyelet és mit jelent pontosan? Kérdések és válaszok a Schadl-ügy apropóján

Amikor a végrehajtói kar volt elnökének és egyik vádlott-társának a letartóztatását megszüntették, bűnügyi felügyelet alá helyezték őket. Mi ez a jogintézmény, különösen az ingatlanhoz kötött bűnügyi felügyelet (köznyelven szólva: házi őrizet)? Egyebek mellett erről is szó esik Jován László ügyvéddel folytatott beszélgetésünkben.