Orbán aláírt egy nyilatkozatot, amely "orosz fenyegetésről" beszél

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. január 29.

Külpol

Az európai szélsőjobbos pártok találkozóján került sor erre, ahol közös frakcióról továbbra sem állapodtak meg, csak egy "koordinációs irodáról".

Közös nyilatkozatban szorgalmazták az együttműködést a külső fenyegetésekkel szemben európai szélsőjobboldali pártok vezetői, köztük Orbán Viktor, a Madridban tartott kétnapos konferenciájuk végén kiadott nyilatkozatban.

"Az orosz katonai akciók Európa keleti határán a háború szélére sodortak bennünket. Európa nemzetei között szükséges a szolidaritás, az elszántság és a védelmi együttműködés az ilyen fenyegetésekkel szemben" – fogalmaz a dokumentum, amelyet Jorge Buxadé, a spanyol Vox párt uniós képviselőcsoportjának vezetője ismertetett a konferencia utáni sajtótájékoztatón.

A nyilatkozat kitért arra is, hogy az európai nemzetek hatástalannak tartják az európai uniós diplomáciát.

Orbán Viktor elmondta: a csúcstalálkozó minden résztvevőjét arra kérte, hogy a békés megoldás és a konfliktus de-eszkalációja mellett foglaljon állást.

A résztvevő pártok egy "brüsszeli koordinációs iroda" létrehozásáról is megállapodtak, de mint az várható volt, továbbra sem jelentették be közös európai parlamenti képviselőcsoport vagy európai pártcsalád megalapítását.

Jorge Buxadé szerint az iroda folyamatos együttműködésre teremt majd lehetőséget az Európai Parlamentben a jobboldali pártok között, amelyek jelenleg három különböző frakcióhoz tartoznak vagy függetlenek, de összehangolnák politikáikat, álláspontjaikat és "minden egyes párt szabadságát tiszteletben tartva" a szavazataikat is.

A "Megvédeni Európát" címmel rendezett madridi tanácskozáson 15 párt képviseltette magát 12 európai országból. Részt vett a találkozón Orbán mellett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje is.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk