Ukrajna leggazdagabb embere megígérte, újjáépíti Mariupolt

  • narancs.hu
  • 2022. április 16.

Külpol

"Számunkra ez a háború 2014-ben tört ki." Rinat Ahmetov vagyona az elmúlt 8 évben a töredékére csökkent.

Rinat Ahmetov, Ukrajna leggazdagabb embere kijelentette, hogy újjáépíti a hetek óta ostrom alatt álló Mariupoltírja a Guardian. Ahmetov biztos abban, hogy Ukrajna „bátor harcosai” végül sikerrel védik meg a mostanra szinte teljesen lerombolt várost az oroszoktól.

Ahmetov cége, a Metinvest Ukrajna legnagyobb acélgyártója, amelynek már korábban be kellett jelentenie, képtelen teljesíteni a szerződéseit. Ahmetovnak emellett van egy pénzügyi és ipari vállalata, az SCM, és egy energetikai cége, a DTEK is.

Mariupol egy globális tragédia, ugyanakkor az egész világ számára példa a hősiességről. Számomra Mariupol mindig is ukrán város marad

– nyilatkozta a vállalkozó, akinek 2013-ban még 15,4 milliárd dolláros vagyona volt, a Forbes becslése szerint viszont ez az összeg ma már csak 3,9 milliárd. „Számunkra ez a háború 2014-ben tört ki. Akkor vesztettük el minden érdekeltségünket a Krím-fészigeten és a Donbaszban. A cégeinket elvesztettük, de ez keményebbé és erősebbé tett minket” – mondta a milliárdos. Hozzátette, biztos benne, hogy cége, az SCM nagy szerepet fog játszani Ukrajna háború utáni újjáépítésében.

Az ukrán hadsereg közlése szerint Oroszország továbbra is arra törekszik, hogy totális kontrollt szerezzen Mariupol felett.

(The Guardian)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk