Ukrajnának két választása van: atom vagy NATO

  • narancs.hu
  • 2024. október 17.

Külpol

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij az EU-csúcson ismertette győzelmi tervét, ami voltaképp egy biztos tágyalási pozíció megteremtése.

Zelenszkij győzelmi tervének lényege, hogy Ukrajnát meg lehessen erősíteni annyira, hogy ezzel Oroszországot tárgyalóasztalhoz kényszerítse. Az ukrán elnök erről az EU-csúcsot követő sajtótájékoztatón beszélt. A megerősítés egyebek mellett azt jelenti, hogy Ukrajna engedélyt kap arra, hogy a nagy hatótávolságú rakétákat oroszországi célpontok ellen is bevethesse. Bár az egyes államok pozitívan állnak Zelenszkij tervéhez, egységes támogatásra van szükség.

Az ukrán elnök a napokban az Egyesült Államokban találkozott Joe Biden jelenlegi elnökkel, Kamala Harris alelnökkel, demokrata elnökjelölttel és Donald Trump volt elnökkel, a republikánusok elnökjelöltjével is. A Trumppal folytatott, négyszemközti találkozóról Zelenszij azt mondta: Trump egyetértett vele abban, hogy Oroszország felrúgta az úgynevezett Budapesti Memorandumot, amelynek értelmében Ukrajna nem rendelkezhet nukleáris fegyverekkel, nem lehet a NATO tagja, cserébe a biztonsága garantált. Jelen helyzetben vagy a nukleáris fegyverkezés vagy a NATO-tagság jöhetne szóba, s Zelenszkij utóbbit választaná.

A fegyverek fontosak, de a legfontosabbak az emberek. A NATO egy biztonsági ernyő számunkra, ami működik, megbízható. A gyakorlatban ez az egyetlen remény számunkra, mondta. Nem létne át semmilyen vörös vonalat, ha meghívnák az országot a NATO teljes körű tagjának, tette hozzá.

Az elnök arról is beszélt, hogy immár tízezerre tehető azon észak-koreai katonák száma, akiket bevethetnek az orosz hadseregben. Ha ez megtörténik, az a háború egyértelmű eszkalálódása, hiszen immár egy másik ország úgy avatkozik bele a harcokba, hogy nemcsak fegyvereket küld, hanem embereket is. Az orosz toborzás és mozgosítás nehézkes, a lakosság ugyanis nem támogatja az általános hadbahívást. Ezért igyekszik a hadsereg máshonnan emberanyaghoz jutni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Tánc az ördöggel

  • SzSz

„Hé, van egy vicced?” – cukkolják naponta tucatszor az őrök Arthur Flecket, aki azután került elmegyógyintézetbe, hogy Jokerként öt emberrel is végzett. Arról, hogyan ég Nesszosz-ingként az emberre az antihős figurája, a rendező, Todd Phillips is tudna mesélni – gyakorlatilag erről szól a Kétszemélyes téboly.

 

Festett malaszt

Alá vagy fölé becsüljük-e a művészet erejét? Képes-e megváltoztatni minket? Woody Allen legújabb színdarabja meglehetősen szélsőséges körülmények között keresi a valódi értékeket, Raffaello Szűz Máriát ábrázoló festményét vetve az 1930-as évek Brooklynjának tenyeres-talpas gengszterei elé.

Ha tízig számolok

  • Pálos György

A szerző az Egyesült Államokban született dél-olaszországi kivándorlók unokájaként, siket szülőktől. S bár úgy tűnt, hogy a második emigrációs generáció is talajt fog Brooklyn környékén, a Durastanti szülők válása után a 6 éves Claudiát visszaviszik az óhazába, Basilicatába, ahol olaszul kezdi meg a tanulmányait.

A városarcheológus ravatalánál

A kiállítás Lugosi Lugo László személyes Budapest-fotográfiái köré épül, és egyik nagy érdeme az, hogy azt is megérinti, aki keveset tud a szamizdatról, vagy akinek a rendszerváltás előtti avantgárd végtelen távolságból ködlik csupán.