Orbán Viktor: Az ukránoknak eddig csak vereségi tervük volt

  • narancs.hu
  • 2024. október 18.

Külpol

Pénteki rádióinterjújában beszélt erről a miniszterelnök, ahogy arról is, hogy imádkozni kell Trump győzelméért.

Szokásos péntek reggeli interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak, a hvg.hu beszámolója szerint ebben arról beszélt, hogy az ukrajnai háborúval kapcsolatban az EU-n belül „vannak a többiek meg mi”, a többség benne van a háborúban, hadviselő félként viselkedik, Magyarország azonban a kezdetektől azt hangoztatja, ki akar maradni ezekből az erőfeszítésekből.

A Zelenszkij ukrán elnök által bemutatott győzelmi tervvel kapcsolatban megjegyezte: azt hittük eddig is győzelmi terv szerint haladnak, viszont, ha most állnak elő győzelmi tervvel, az azt jelenti, hogy eddig nem volt nekik ilyen, vagyis csak vereségi tervük volt, és ebből Magyarország ki akar maradni – ismételte meg a mantrát Orbán.

A lap azt is megemlíti, hogy a miniszterelnök beszélt arról is, ő nem hallotta ki Zelenszkij szavaiból azt, hogy atomfegyvereken dolgozna Ukrajna, de megjegyezte, nem zárható ki, hogy a tolmácsolás miatt maradt le egy ilyen áthallásról, bár ezt a törekvést nem tartaná reálisnak. „Erről még meg kell győződnünk, a szolgálataink dolgoznak ezen” – tette hozzá.

Orbán azt is kifejtette: szerinte az Európai Néppárt a legelkötelezettebb háborúpárti erő az unióban, őt pedig azért kritizálják nyugati politikusok, mert nem értenek egyet vele. Azt is megjegyezte a miniszterelnök, hogy szerinte nem érdemes erőpozícióból tárgyalni, mert gyengék vagyunk, a háború kezdete óta pedig Oroszország erősödött és Ukrajna gyengült.

A néppárt szerepével kapcsolatban Orbán kitért arra, hogy a párt olyan Európát akar, ami rossz a magyaroknak, és ez kiderült az EP-vitán is. „Az Európai Néppárthoz tartozik ez a Tisza-féle párt” – hozta fel Magyar Pétert a miniszterelnök, akit szerinte a néppárt Magyarország élén szeretne látni, ezt azonban majd másfél év múlva eldöntik a magyarok a választáson. A miniszterelnök erre megjegyezte: Brüsszelben is magyar belpolitika zajlik.

A Magyarországot érő kritikákra reagálva úgy fogalmazott Orbán:

Magyarország tüske a köröm alatt, szálka a többi kormány szemében.

Ugyanakkor az, hogy kihívást jelentünk, növeli a tekintélyünket is, felértékel minket a külpolitikában.

Orbán beszélt a pár napja bejelentett új nemzeti konzultációról is, amitől azt reméli, az új, semleges gazdaságpolitikára kapnak majd felhatalmazást a lakosságtól. A gazdaságpolitika egyik fundamentuma a háború, ha az lesz, akkor a tervek a fiókban maradnak – mondta –, háború idején nem ilyen gazdaságpolitikára van szükség. Azon túl, hogy imádkozunk meg szurkolunk Donald Trumpnak, nem sok mindent tudunk tenni, csak ne legyen több „győzelmi terv” – szúrt oda még egyszer az ukránoknak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk