Ukrán civilek felhívást intéztek a NATO tagországokhoz

  • narancs.hu
  • 2023. július 1.

Külpol

Ukrajna szövetségi meghívásának kilátásba helyezése felgyorsítaná a háború végét, fogalmaznak a levél írói.

Az ukrán civil társadalmi szervezetek felhívást intéztek a NATO vezetőihez a vilniusi csúcstalálkozó előtt, melyet az eurointegration.com.ua közölt.

Mint írják, közeledik a NATO vilniuszi csúcstalálkozója, amelyen a Szövetségnek lehetősége lesz történelmi döntést hoznia: elkötelezni magát Ukrajna mielőbbi NATO-csatlakozásása mellett. "Mi, az ukrajnai civil társadalom képviselői szilárdan hisszük, hogy egy ilyen elkötelezettség lesz a leghatékonyabb eszköz Oroszország Ukrajna elleni háborújának befejezésére, az agresszió megakadályozására, Ukrajna demokratikus átalakulásának fenntartására és Ukrajna újjáépítésére a NATO-tagállamok magánvállalkozásaival való partnerség révén."

A meghívás nem jelent azonnali csatlakozást. Finnország rekordgyors NATO-csatlakozása esetén is csaknem egy évig tartott a folyamat. "Ezért az, hogy Ukrajnát meghívják a vilniuszi csúcstalálkozóra,

nem jelenti azt, hogy a Washingtoni Szerződés 5. cikke értelmében azonnal meg kell védenie Ukrajnát" 

– fogalmaznak a civilek, hangsúlyozva: a NATO-bővítésről szóló 1995. évi cikkely 6. bekezdése (a területi vitákról) nem vonatkozik Ukrajnára. A cikkely ugyanis arra a követelményre hivatkozik, hogy a tagjelölt ország minden vitáját más országokkal "békés eszközökkel, az EBESZ elveivel összhangban rendezze". Ukrajnának azonban nincs igénye idegen földekre; a nemzetközi jogi normáknak megfelelően felszabadítja saját, Oroszország által megszállt területeit. "Ráadásul 2014 óta Ukrajna készen áll a békés tárgyalásokra – amit az agresszor elutasított. Ha a 6. bekezdés indokká válna Ukrajna meghívásának mellőzésére, az azt jelezné, hogy a NATO vétójogot ad Oroszországnak a Szövetség bővítése kapcsán."

Ehelyett – folytatódik a felhívás – Ukrajna szövetségi meghívásának kilátásba helyezése felgyorsítja a háború végét.

A jelenlegi döntő jelentőségű ellentámadás során a NATO-csatlakozás lehetősége erősítené az ukránok morálját.

Ukrajna esetleges NATO-csatlakozása a visszafordíthatatlanság pillanatát jelezné, mert megszűnne annak lehetősége, hogy az ország visszatérjen az Orosz Birodalomhoz – márpedig erről a visszaállításáról Putyin és az orosz elit számos képviselője álmodik. "Ukrajna NATO-beli jövőjével kapcsolatos "stratégiai kétértelműség" csak motivációt jelent Oroszország számára, hogy folytassa invázióját, és hogy a háború vége után ismét megtámadja Ukrajnát."

A levél írói szerint az ukrán fegyveres erők bebizonyították, hogy képesek a NATO keleti szárnyának oszlopává válni, és jelentősen elriasztani Oroszországot, amelyet a NATO Stratégiai Koncepciója a „legjelentősebb és legközvetlenebb fenyegetésként” határoz meg. "A teljes körű invázió során az ukrán fegyveres erők magas szintű katonai interoperabilitást és koordinációt értek el a Szövetség tagjaival. A korrupció elleni küzdelem, a jogállamiság megerősítése érdekében már folynak a reformok különböző területeken, Ukrajna NATO-ba való meghívása pedig további lökést adna a biztonsági és védelmi szektor reformjainak" – áll az ukrán civil szervezetek felhívásában, amely teljes terjedelmében itt olvasható.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk