Uniós országok egy csoportja 1000-1500 menekült gyereket fogadna be

  • Narancs.hu/MTI
  • 2020. március 9.

Külpol

A németek jelentették be, hogy így próbálnának segíteni a görög menekülttáborokba kerülteken.

A német kormány hétfői bejelentése szerint európai uniós országok egy csoportja arra készül, hogy a túlzsúfolt görögországi menekülttáborokból befogadjon 1000-1500, humanitárius segítségre szoruló gyereket.

"Olyan gyermekekről van szó, akik betegség miatt sürgős ellátásra szorulnak, vagy kísérő nélkül érkezett, 14 éven aluli gyermekek, többségükben lányok" – hangsúlyozták.

Németország készen áll arra, hogy a német koalíciós bizottság döntése alapján európai szinten "méltányos részesedést" vállaljon a "hajlandók koalíciójának" részeként – áll a hajnalban közzétett berlini nyilatkozatban, amelyet az Angela Merkel kancellár vezette konzervatív-szociáldemokrata koalíció pártjai a vasárnap kezdődött többórás tanácskozásuk után adtak ki.

"Jelenleg európai szinten tárgyalások folynak egy humanitárius megoldásról, azzal a céllal, hogy megszervezzék gyermekek befogadását egy önkéntes koalíció keretében" – hangsúlyozták az érintett országok megnevezése nélkül. "Támogatni akarjuk Görögországot abban, hogy megbirkózzon a (görög) szigeteken rekedt 1000-1500 gyermek jelentette nehéz humanitárius helyzettel" – közölték.

Erdogan török elnököt hétfőn várják Brüsszelbe, ahol az Európai Unió vezetői a török-görög határon az elmúlt napokban kialakult migrációs válsághelyzetről kívánnak tárgyalni vele.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.