Vakcinaútlevél: a tagállamokon múlik, elfogadják-e a nem EU-s oltást

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. március 17.

Külpol

Sok beoltott magyar utazása függhet ettől. 

Javaslatot terjesztett elő az Európai Bizottság szerdán egy, a koronavírus elleni oltást bizonyító európai uniós igazolvány létrehozására. Az Európai Unió végrehajtó testülete ezzel is elő kívánja mozdítani, hogy az európaiak szabadabban utazhassanak, és enyhüljenek a közös piac működését nehezítő rendkívüli intézkedések negatív hatásai - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben.

Az oltási könyv szerepét betöltő digitális zöldigazolvány a beoltottságot fogja igazolni, teszteredményeket tartalmaz azok esetében, akik még nem kaphattak oltást, illetve információt fog tartalmazni arról, ha valaki már átesett a koronavírus-fertőzésen - közölte az elnök.

A Bizottság honlapján található tájékoztató szerint, ha egy tagállam úgy dönt, hogy elengedi a tesztelési- illetve karanténkötelezettséget külföldről hazatérő azon állampolgárai számára, akik már megkapták az oltást, akkor ugyanezt az elvet kell alkalmaznia a többi tagállam vakcinaútlevéllel rendelkező állampolgáraira is.

Ez a kötelezettség ugyanakkor csak az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákra terjed ki,

azt a tagállamok dönthetik el, hogy bevonnak-e ebbe a körbe más vakcinákat is, például a jelenleg európai vizsgálat alatt lévő orosz vagy a kínai vakcinát.

A fentiekből következik, hogy a zöldigazolványon szerepelnie kell a vakcina típusának, a jelenlegi magyar oltási igazolvány tehát nem felel meg a Bizottság javaslatának. 

Az Európai Bizottság ma bemutatott rendelettervezetéből akkor lesz kötelező erejű jogszabály, ha az Európai Parlament és a Tanács is jóváhagyja. A vakcinaútlevél kapcsán felmerülő jogi és etikai problémákkal ebben a cikkünkben foglalkoztunk:

Figyelmébe ajánljuk