Valami történt Anatolij Karpovval

  • narancs.hu
  • 2022. november 1.

Külpol

Az orosz média szerint súlyos fejsérülést szenvedett, ügynöke szerint semmi sem történt vele, jól van.

Az orosz és a nemzetközi média szerint eszméletlenül találtak rá szombaton Anatolij Karpovra, a 71 éves világhírű sakkozóra. Súlyos fejsérülést szenvedett, mesterséges kómában tartják Moszkvában, intenzív osztályon.

A hírek azonban enyhén szólva is ellentmondóak – írja a Telex.

Arról, hogy hol, hogyan szerezte a sérüléseit, több verzió is nyilvánosságot kapott az utóbbi napokban.

A sakkozó lánya, Szofija azt mondta, Anatolij Karpov háztartási balesetet szenvedett otthon. 

Andrej Kovaljov orosz üzletember azt mondta, Karpovra az orosz parlament közelében találtak rá, eszméletlen állapotban, ismeretlen tettesek támadtak rá.

Más hírforrás arról szól, hogy bár tényleg az orosz parlament közelében találták meg, de nem érte támadás, hanem ittas volt és úgy esett el, koponyasérülés és csípőtörés miatt vitték kórházba.

Az Orosz Sakkszövetség úgy tudja, Karpov megsérült egy szerencsétlen esés nyomán.

A Sakk Világszövetség a Meduza hírportálra hivatkozva azt közölte, hogy Karpov véletlenül elesett.

Albert Sztepanjan, Karpov asszisztense azonban a sérülés és a kóma tényét is cáfolta: „Nem volt támadás. Anatolij Jevgenyjeviccsel minden rendben van, nincs sérülés.”

Anatolij Karpov tíz éven át viselte a világbajnoki címet. Honfitársa, Garri Kaszparov győzte le 1985-ben. A kilencvenes évek közepéig Karpov volt mögötte a második a világranglistán.

 

Leadkép: Anatolij Karpov nemzetközi sakktornán a spanyolországi Platja d'Aróban 2019. június 26-án. Fotó: MTI/EPA/EFE/David Borat

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Családi ezüst

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.

„Csak Magyarország alkalmazza”

A parlament az Alaptörvény – lapzártánkkor még ki nem hirdetett – módosításával korlátozta az államfő kegyelmi jogkörét, viszont kiiktatta a miniszteri ellenjegyzés intézményét. Milyen következményekkel járhat ez? A PTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének tanárával beszélgettünk.