Vége lehet a világjárványnak

  • narancs.hu
  • 2022. december 14.

Külpol

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bízik benne, hogy 2023-ban feloldható lesz a koronavírus-világjárvány miatti globális egészségügyi szükséghelyzet.

Reméljük, hogy jövőre azt mondhatjuk: már nincsen világjárvány – mondta szerdán Genfben Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója. A vírus itt fog maradni, de a világnak vannak eszközei ellene, védőoltások, gyógyszerek és viselkedési kódexek – tette hozzá a 24.hu cikke szerint.

Az mpox (korábbi nevén majomhimlő) fertőzések száma is több mint 90 százalékkal csökkent, és egyelőre nem jelentettek új ebolás eseteket Ugandából sem. Van ok a reményre és az aggodalomra egyaránt. Utóbbiba tartozik az éhínség elsősorban Afrikában, de hogy sok helyen elmaradott a közegészségügy, egészségtelen az emberek étrendje, jelen van a malária és a gümőkór.

Michael Ryan, az ENSZ egészségügyi szakosított szervezetének veszélyhelyzeti igazgatója szerdai genfi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy véleménye szerint Kínában a szigorú intézkedések önmagukban nem állították meg a járvány terjedését, Peking döntése stratégiailag nem a legjobb választás volt. Az ENSZ-szakértő szerint a világ második legnagyobb gazdaságának az oltókampány felgyorsítására van szüksége, mert a lakosságból hiányzik a “nyájimmunitás”, és különösen az idősek között kicsi az oltottak aránya.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk