Végső támadást indít az etióp hadsereg Tigré fővárosa ellen

  • narancs.hu
  • 2020.11.26 16:25

Külpol

Ezt a Nobel-békedíjas miniszterelnök jelentette be egy csütörtöki twitter-bejegyzésben.

Végső offenzíva megindítására készül az etióp hadsereg az északi Tigré tartomány fővárosa, Mekele ellen, írta meg a Reuters, miután az ország miniszterelnöke, 2019 Nobel-békedíjasa, Abiy Ahmed Ali egy csütörtöki twitter-bejegyzésben jelentette be a műveletet.

null

null

Az etióp kormány még vasárnap adott 72 órás ultimátumot a szakadár északi tartomány fegyvereseinek, a Tigréi Népi Felszabadító Front tagjainak, hogy szüntessék be a harcot, máskülönben összehangolt támadás indul a mintegy félmilliós tartományi székhely ellen.

Emberi jogi szervezetek aggodalmukat fejezték ki a bejelentés után, mivel a civil lakosság köréből már így több ezer áldozatot szedett a konfliktus a harcok november 4-i megindulása óta, több mint egymillióan kényszerültek elhagyni a lakhelyüket, valamint nagyjából 43 ezer etióp menekült át a határ szudáni oldalára az elmúlt hetekben. Mindeközben az ENSZ arra hívta fel a figyelmet, hogy a tartományban egyre súlyosabb az élelmiszer- és üzemanyaghiány. Az euronews értesülései szerint a nemzetközi szervezet Világélelmezési Programja (WFP) azt közölte, hogy munkatársai nem tudnak eljutni a mekelei élelmiszerraktárakhoz, ezért az ötmilliós Tigré tartomány mintegy 600 ezer rászorulója november eleje óta nem jut élelmiszersegélyhez.

Habár Abiy Ahmed Ali hangsúlyozta, hogy a harci cselekmények során kiemelt figyelmet fordítanak a civil lakosság védelmére, a Reuters által megkérdezett szakértők komoly összecsapásokra számítanak, hiszen a Tigréi Népi Felszabadító Frontnak mintegy 250 ezer harcosa van a térségben, Mekelében megkezdték a fegyverek kiosztását, és a városban lövészárokrendszert ástak a védők az elmúlt napokban.

A muszlim-keresztény vegyes családból származó Abiy Ahmed Ali 2019-ben azzal az indoklással kapta meg a Nobel-békedíjat, hogy nagyban előremozdította az Etióp-Eritreai béke ügyét, illetve sokat tett az ország etnikai feszültségeinek feloldásáért. A novemberben megindított Tigré elleni támadás azonban újra a polgárháború szélére sodorta az afrikai államot.

Neked ajánljuk