Vera Jourova őrködhet a jogállamiság felett az új Európai Bizottságban

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 4.

Külpol

Von der Leyen jövő héten mutathatja be csapatát.

Ursula von der Leyen valószínűsíthetően a jövő hét első felében mutatja be csapatát, írja a Bruxinfo a Politicora hivatkozva. A lap német kereszténydemokrata EP-képviselőktől szerzett információi szerint a Bizottság új elnöke a cseh liberális Vera Jourovának adhatja a jogállami ügyeket is magába foglaló tárcát a következő Bizottságban.

A források szerint a két kiemelt alelnök két nagy politikai projekttel foglalkozik majd: Frans Timmermans viszi a zöld dealt, Margrethe Vestager pedig a digitalizációt. Emellett más alelnöki pozíciók is várhatók.

false

 

Fotó: MTI/EPA/Laurent Dubrule

 

Jourova a jogállamisági kérdések mellett megkaphatja a dezinformáció elleni fellépést és a személyes adatok védelmét is. A lap értesülései szerint von der Leyen már fel is ajánlotta ezt a pozíciót a cseh politikusnak, akinek ez a terület nem ismeretlen, hiszen eddig igazságügyekért felelős biztosként működött. Ellene szól azonban, hogy Andrej Babis pártjához tartozik, aki ellen korrupció miatt vizsgálat folyik és akit a jogállami elvek felrúgása miatt is számos bírálat ért már.

Vera Jourova Magyarországgal és Lengyelországgal kapcsolatban már többször felvetette, hogy az uniós pénzek utalásának nem lenne szabad függetlenek lennie a jogállamiság és az alapjogok tiszteletben tartásától.

Nyomozás kizárva

Az eredeti elképzeléshez képest szerényebb hatáskörökkel állhat fel az Európai Ügyészség, de Magyarország így is kivonná magát a hatálya alól. Brüsszelből az uniós támogatások megvonásával fenyegetik a kormányt. Az Európai Bizottság tagjai csak a legritkább esetben alkalmaznak nyílt fenyegetést a tagállamokkal szemben.

Figyelmébe ajánljuk