Victor Ponta nem szeretné, hogy Orban legyen a román miniszterelnök

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. október 23.

Külpol

A Pro Romania párt keresztbe tehet a kormányalakításnak.

A Pro Románia párt nem szavazza meg Ludovic Orban megbízott román miniszterelnök leendő kormányát - közölte szerdán a párt elnöke, Victor Ponta volt szociáldemokrata kormányfő, miután megbeszélést folytatott a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) vezető Orbannal.

Döntésüket Ponta azzal indokolta, hogy balközép pártnak tekintik magukat, ezért nem fogják támogatni a jobbközép pártnak számító PNL kisebbségi kormányát. Szerinte a baloldali emberek érdekeit egyedül a Pro Románia védi az országban, miután a legnagyobb parlamenti erő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ellenzékbe szorult Viorica Dancila kormányának megbuktatása nyomán.

Ludovic Orban

Ludovic Orban

Fotó: Baranyi Ildikó / MTI

Ludovic Orban megbízott miniszterelnök-jelölt csalódottságának adott hangot, ugyanakkor elmondta, hogy ezzel a kormányalakítás folyamata nem áll le, folytatják a tárgyalásokat a parlamenti képviselőkkel. Rámutatott: egyénileg megkeresik a PSD törvényhozóit is, és reményét fejezte ki, hogy végül sikerül megszerezni elegendő szavazatot az új kormány beiktatásához.

A 94 törvényhozói mandátummal rendelkező PNL-nek legalább 233 szavazatot kell összegyűjtenie a 465 tagú parlamentben ahhoz, hogy az Orban által vezetett kisebbségi kormányt beiktassák. A PSD 202 szavazattal rendelkezik, s ezzel még mindig a legnagyobb pártnak számít a törvényhozásban.

A liberálisok számára fontos lett volna a Pro Románia szavazatainak bebiztosítása is, elemzők azonban arra számítanak, hogy ha első nekifutásra nem is sikerül, de a második kormányalakítási kísérlet sikeres lesz. Ellenkező esetben a parlament felhatalmazza az államelnököt, hogy oszlassa fel a parlamentet, és írjon ki előrehozott választást, ami a törvényhozók többségének nem érdeke.

Figyelmébe ajánljuk