Felgyújtotta magát egy szíriai kurd férfi az ENSZ genfi székháza előtt

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. október 23.

Külpol

Valószínűleg a török offenzíva miatti tiltakozásképp.

Felgyújtotta magát szerdán egy szíriai kurd férfi az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) genfi székháza előtt - közölte a rendőrség.

A németországi lakóhelyű 31 éves férfit, aki súlyos égési sérüléseket szenvedett, helikopterrel a közeli lausanne-i kórházba szállították.

Tettének indítékai egyelőre nem ismeretesek, és súlyos állapota miatt egyelőre nem lehet kihallgatni.

A német illetőségű férfi röviddel nyolc óra előtt benzinnel lelocsolta és felgyújtotta magát, majd megpróbált behatolni az épületbe, amelyben már megkezdődött a hivatali idő. A mentők gyorsan a helyszínre értek, és megmentették a férfi életét - mondta el a genfi rendőrség egyik szóvivője.

"Tekintettel az állapotára nem lehetett őt megkérdezni, hogy miért tette, de azt gondoljuk, hogy a politikai helyzet miatt" - tette hozzá a rendőrség másik szóvivője, Silvain Guillaume-Gentil.

A török hadsereg október 9-én támadást indított a szíriai kurdok ellen Északkelet-Szíriában, hogy - kihasználva az ott állomásozó amerikai alakulatok kivonását - "biztonsági övezetet" alakítson ki a határ mentén, és kiűzze onnan a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) fegyvereseit.

Figyelmébe ajánljuk