Világszerte tüntetnek az orosz szavazóurnáknál, de megvan a rekord választási részvétel

  • narancs.hu
  • 2024. március 17.

Külpol

Oroszországban 17 városban 74 embert vettek eddig őrizetbe a tiltakozó akciók miatt.

Ezrek sorakoznak világszerte az orosz nagykövetségek előtti sorokban, de Oroszországon belül is azért, hogy gyakorlatilag az egyetlen legális módon tüntessenek az orosz elnökválasztás harmadik, egyben utolsó napján Vlagyimir Putyin teljhatalma ellen. A furcsa tüntetést a nemrég elhunyt Alekszej Navalnij felesége, Julija Navalnija szervezte, a lényege egyszerűen annyi, hogy az emberek álljanak be hosszú sorokba a szavazóhelyiségek elé, és ne is nagyon haladjanak. Moszkva, Szentpétervár mellett többek közt Genfben, Sidney-ben, Hágában, Tbilisziben és Párizsban is beálltak a diktatúraellenes oroszok (és valószínűleg az országon kívül külföldi támogatóik), Berlinben maga Navalnija is csatlakozott. Moldovában ennél jóval radikálisabb megoldást választottak, ott Molotov-koktélt dobtak a nagykövetség udvarába.

 
Az egyik moszkvai sor eleje
Mavie / X
 

 

Oroszországban 17 városban 74 embert vettek eddig őrizetbe a tiltakozó akciók miatt. Mindeközben az orosz Központi Választási Bizottság közölte, hogy a szavazók részvétele moszkvai idő szerint vasárnap délután 4 óráig meghaladta a 70 százalékot, ami rekord az ország történelmében. 

Az eredmény nagyjából egyértelmű lesz: Vlagyimir Putyin ellenfeleként csupán három marginális jelöltet engedtek elindulni, valódi kampány nem volt, Ukrajna lerohanását összességében senki nem kritizálja a nyilvánossághoz jutó politikusok közül. A Kreml erődemonstráció gyanánt nagyon szeretné Putyint 80 százalékos győzelemmel kihozni.

(via Moscow Times)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk