Visszakapta szavazati jogát Oroszország az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. június 25.

Külpol

Ukrajna erre válaszul bejelentette, hogy felfüggeszti munkáját a szervezetben.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) keddre virradóra határozatot fogadott el arról, hogy Oroszország visszakapja öt éve megvont szavazati jogát a testületben. A Kreml üdvözölte, Ukrajna és két balti állam pedig bírálta a döntést, Magyarország nem vett részt a szavazáson.

A döntés értelmében Oroszország a 47 tagállamot számláló páneurópai szervezet tagja maradhat. A határozatot, amely gyakorlatilag feloldja az orosz delegáció ellen 2014-ben hozott szankciókat, 118 szavazattal fogadták el 62 ellenében, tíz képviselő tartózkodása mellett a közgyűlésben. A határozat értelmében a PACE 18 orosz tagja visszakapja szavazati jogát, még az Európa Tanács új főtitkárának szerdai megválasztása előtt.

Oroszország 2016-ban függesztette fel munkáját a PACE-ben, két évvel azután, hogy küldöttségét a Krím elcsatolása nyomán megfosztották szavazati jogától. Május elején Moszkva meglebegtette azt a lehetőséget is, hogy kilép az Európa Tanácsból, és felmondja az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

"Ukrajna felfüggeszti munkáját a PACE-ban, tiltakozásul a testület döntése ellen" – jelentette be az ukrán delegáció vezetője, Volodimir Arjev kedden Strasbourgban.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, aki részt vett kedden a tanács ülésén, az MTI-nek Brüsszelből telefonon nyilatkozva elmondta, hogy Magyarország távol maradt a hétfői szavazástól, mert problémásnak találja, hogy Ukrajna helyzete továbbra is rendezetlen, valamint nem egyértelmű, hogy mely jogokat adnák vissza Oroszországnak és mely szankciókat tartanák fenn, ugyanakkor üdvözli Oroszország visszatérését az Európa Tanácson belül zajló párbeszédhez.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk