Visszakoztak Svájc-ügyben Orbánék

  • narancs. hu
  • 2019. február 18.

Külpol

Két nap alatt jó lett, ami előtte elfogadhatatlan volt.

A magyar kormány szerdán még elfogadhatatlannak tartotta az Európai Bizottságnak az EU és Svájc kapcsolatairól szóló határozatát. A szövegről egyeztető nagyköveti tanácskozáson visszautasította annak aláírását. Ám alig telt bele két nap és szinte szó szerint elfogadta ugyanazt a határozati tervezetet - idézi a Politico értesülését a 444.

A magyar kormány végül a tiltakozás legenyhébb, minden következmény nélküli formáját választva csupán az egyeztetések jegyzőkönyvében jelezte egyet nem értését. Így az egyeztetés jegyzetei közé végül felvették, hogy "Magyarország úgy véli, hogy a nemzetközi migráció tekintetében az EU-svájci együttműködés nem irányadó a migrációval kapcsolatos nemzetállami döntésekre, így a nemzetközi migrációs együttműködéssel kapcsolatban sem".

Magyarország ezzel jelentős mennyiségű politikai tőkét áldozott fel a semmiért a Politico értékelése szerint. "Még Budapest közeli barátai sem értik, hogy mit akart elérni a magyar kormány azzal, hogy visszautasította ezeket az ártalmatlan végkövetkeztetéseket, amelyek célja leginkább a vonakodó svájci kormány meggyőzése volt arról, hogy nem kéne annyit hisztizni az EU-s viszonyt rendező esetleges új szerződés miatt" - írják hírlevelükben.

Figyelmébe ajánljuk