Von der Leyen: a vakcinabeszerzésnél az EU nem engedhet a minőségből

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. február 10.

Külpol

A Bizottság elnöke az Európai parlamentben védte meg az EU-s vakcinastratégiát.

Noha a koronavírus elleni közdelemben az Európai Unió nem ott tart, ahol szeretne, a hatékonyság és a biztonság garantálása érdekében nem engedhet a minőségi normákból - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén szerdán.

Ursula von der Leyen az Európai Unió oltási stratégiájáról tartott EP-vitán elismerte, az unió valamelyest késlekedett az oltóanyagok engedélyeztetésének folyamatában, túl optimista volt a tömeggyártást illetően, és bízott abban, hogy az oltóanyagok megrendelt adagjait időben megkapja.

Kiemelte azonban, hogy a minőség biztosítását igénylő folyamatok időt igényelnek, és elengedhetetlen a bizalom megőrzése. Mivel javítani kell a klinikai vizsgálatok adatai megosztásának rendszerén, az unió a klinikai vizsgálatok elemzésére alkalmas európai hálózatot fog létrehozni - közölte.

Az EU gyógyszerügynöksége eddig három koronavírus elleni vakcinát engedélyezett: a BioNTech/Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca oltásait. Ezeket Magyarország is a közös EU-s beszerzés keretében kapja, az orosz és a kínai vakcinákat azonban azuniós tagállamok közül eddig csak nálunk engedélyezték. 

 

Figyelmébe ajánljuk