Reklámadót tervez a lengyel kormány, a független média tiltakozik

  • narancs.hu
  • 2021. február 10.

Külpol

Úgy látják, a kormányuk ebben is Orbánt másolja.

Szerda reggel több független lengyel portál felfüggesztette a hírszolgáltatását, helyette egy a tervezett reklámadó elleni tiltakozó szöveget tett ki a főoldalára - írja a Politico. A lap szerint 43 lengyel médiavállalat csatlakozott az akcióhoz.

A lengyel parlament előtt lévő törvényjavaslat 2 és 15 százalék közötti kulcsokkal adóztatná meg a reklámbevételeket. A kormány szerint a járvány miatt van szükség az extra sarcra, a bevételeket egészségügyre és kultúrára fordítanák, a kormánytól független médiumok szerint azonban az ő ellehetetlenítésük a cél, illetve az, hogy a külföldi tulajdonú médiavállalkozások kivonuljanak az országból, és hatalomközeli embereknek adják át a termékeiket.

A Politicónak nyilatkozó egyik médiacég igazgatója azt mondta, a lengyel kormány "többé-kevésbé a magyar megoldást másolja."

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?