Weber: A Fidesz eltávolodott a kereszténydemokrata értékektől

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. március 3.

Külpol

Az Európai Néppárt frakcióvezetője sajnálja, hogy nem sikerült megőrizni az egységet. Deutsch Tamás azt mondja, függetlenként folytatják.

A Fidesz az elmúlt években eltávolodott az Európai Néppárt (EPP) kereszténydemokrata értékeitől, a magyar párt már nem ugyanazokon az alapokon áll, mint kezdetben a pártcsoport alapítói – állapította meg Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője szerdán, brüsszeli sajtótájékoztatóján. A Fidesz Weber szerint elszigetelődött az utóbbi időben a pártcsaládon belül, ezt az is jelzi, hogy a frakció alapszabályának módosítását – amely lehetővé tette, hogy kizárják a fideszes képviselőket – nagy arányban szavazták meg a képviselők.

A frakcióvezető sajnálja, hogy a pártcsalád nem tudta megőrizni egységét.  Ő „hídépítőként” mindig azon dolgozott, hogy közelítse az eltérő álláspontokat, ám véleménye szerint azonban a másik oldalon nem állt senki, aki fogadta volna a hídépítők jószándékát.

Arról, hogy a Fidesz miért lépett ki az alapszabály módosítása után az EPP-ből, a hvg.hu Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselőt idézte, aki szerint a néppárt vezetése jó ideje balra tolódott, néhány ügyben a konzervatív álláspontot nem lehetett megkülönböztetni a szocialistákétól vagy a zöldekétől.

Egy cseh néppárti képviselő, Michaela Sojdorova megdöbbent a Fidesz kilépésén, mert bár az alapszabály-módosítást megszavazta, nem gondolta, hogy ez a Fidesz távozásához vezet. 

A fideszes képviselők a függetlenek között politizálnak tovább az Európai Parlamentben, arról, hogyan tovább, később döntenek – nyilatkozta Deutsch Tamás, a Fidesz brüsszeli delegációjának vezetője az Azonnalinak

EU-tisztújítás - Von der Leyen

 
Deutsch Tamás, a FIDESZ-KDNP képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd
 

 

Valószínűleg nem marad frakció nélkül a nagyobbik magyar kormánypárt, mert az Identitás és Demokrácia (ID) frakció képviselője, Jörg Meuthen bejelentette, szívesen látják a Fidesz európai parlamenti képviselőit. Ez a negyedik legnagyobb frakció, 76 tagja van a 704 fős Európai Parlamentben. Meuthen szerint „nyilvánvaló, hogy Orbán Viktor és a  Fidesz tartalmilag sokkal közelebb áll az ID-hez, mint az Európai Néppárthoz", így közel áll egymáshoz a véleményük „a migráció, az identitás és a nemzeti szuverenitás kérdésében". Szerinte a Fidesz mindig is „az álkonzervatív EPP konzervatív fügefalevele volt".

Figyelmébe ajánljuk