Weber: Megtiltaná, hogy az EU ellen munkálkodó pártok uniós pénzeket kapjanak

  • narancs.hu
  • 2019. március 27.

Külpol

Nonszensz, hogy uniós pénzekből fizetik az EU-ellenes kampányaikat.

Manfred Weber a Die Weltnek adott interjúban fejtette ki, hogy szerinte a jövőben nem kellene uniós forrásokat kapnia azoknak a pártoknak, amelyek az EU ellen mozgósítanak. Példaként a német AfD pártot és Marine Le Pen pártját emelte ki.

Weber elmondta, hogy persze nem arról van szó, hogy ne lehetne az EU-t kritizálni: természetesen el lehet mondnai, ha van elképzelés arról, hogyan nézzen ki az EU jövője. De szerinte nincs olyan naiv intézmény a világon, amely a saját ellenségeit pénzelné. Ráadásul véleménye szerint az EU-ellenes kampányait ezek a pártok uniós forrásokból finanszírozzák.

Kiemelte azt a szerinte riasztó tendenciát, hogy bizonyos pártokat harmadik országok támogatnak. (Ezzel arra utalt például, hogy Le Pen pártja nemrég nagy összegű hitelt kapott egy orosz banktól - emlékeztet a 444.hu.) Weber szerint arra kell törekedni, hogy az orosz, az iráni vagy a venezuelai vezetés ne tudjon belefolyni Európa irányításába. Ezért törvényben tiltaná, hogy  a pártok Európán kívüli erőktől fogadjanak el anyagi támogatást.

Figyelmébe ajánljuk