Zelenszkij: fejezzék be a bombázást, aztán tárgyalhatunk

  • narancs.hu
  • 2022. március 1.

Külpol

Az ukrán elnök újfent repüléstilalmi övezet kialakítására kérte a NATO-t. 

Az orosz hadseregnek be kell fejeznie az ukrán települések bombázását, mielőtt érdemi tárgyalások kezdődhetnek a két fél között a tűzszünetről - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Reutersnek és a CNN-nek adott kedd délutáni interjújában.

"Legalább az emberek bombázását fejezzék be. Csak hagyják abba, és utána leülünk a tárgyalóasztalhoz" - mondta Zelenszkij. Az interjú napján Harkivot és Kijevet is bombázták az oroszok, mindkét helyen civilek életét is követelte a támadás.

Zelenszkij megismételte azt a kérését, hogy a NATO alakítson ki repüléstilalmi övezetet az ukrán légtér fölött, azaz effektíve zárja el a légteret az oroszok elől. "Ez nem arról szól, hogy a NATO-tagországokat is belerángassuk a háborúba. Az az igazság, hogy mindenki bele lett rángatva már rég, és nyilvánvalóan nem Ukrajna, hanem Oroszország által - mondta.

A NATO többször kifejtette, hogy nem szándékozik repüléstilalmi övezetet létrehozni, mert ez azzal a veszéllyel járna, hogy a NATO-csapatok közvetlen összetűzésbe kerülnek az oroszokkal, azaz gyakorlatilag beszállnak a háborúba. Zelenszkij elismerte, hogy mai telefonbeszélgetésük alkalmával Joe Biden is ezt az érvet ismételte meg.

Az ukrán elnök szerint azonban ha Ukrajna elesik, akkor az orosz seregek a NATO-tagállamok határán lesznek majd, és a NATO ugyanezzel a problémával szembesül, csak később.

Azt is elmondta, hogy ha a NATO nem akarja tagjai közé fogadni Ukrajnát, akkor jogilag kötelező biztonsági garanciákat kell kapniuk arra, hogy nem NATO-tagként is garantálják területi integritásukat.

Zelenszkij hozzátette, a végsőkig fognak harcolni, mert az oroszokkal ellentétben nekik van miért küzdeniük, az élethez való jogukat védik. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?