Zelenszkij nem szólalhat fel az Eurovíziós Dalfesztiválon

  • narancs.hu
  • 2023. május 12.

Külpol

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége szerint fontos a rendezvény politikamentessége.

„Zelenszkij úr kérésének, hogy szólhasson az Eurovíziós Dalfesztivál közönségéhez (…) az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének vezetése sajnálatos módon nem tud eleget tenni, mivel az ellentétes lenne az esemény szabályaival” – írja közleményében a szövetség (EBU), amit a Telex vett észre. 

Az EBU elsősorban arra hívta fel a figyelmet, hogy a dalfesztivál alapvetése a politikamentesség, és ez nem teszi lehetővé, hogy bárki is politikai közleményeket tegyen a verseny alatt. „Az EBU a kezdetektől támogatását fejezte ki arra, hogy a BBC rendezze a 2023-as Eurovíziós Dalfesztivált az ukrán közszolgálati műsorszolgáltató, az UA:PBC nevében, hogy Ukrajna, az ország zenéje, kultúrája és kreativitása mindhárom élő műsorban hangsúlyosan szerepeljen” – olvasható a közleményben.

A két elődöntőben és a döntőben összesen 11 ukrán művész szerepel, köztük a tavalyi győztes Kalush Orchestra is fellép.

A szabályok szerint a tavalyi győztes országának, vagyis Ukrajnának kellene rendezni a 2023-as versenyt. Háborús övezetben viszont ez egyértelműen lehetetlen, ezért zajlik jelenleg is Liverpoolban a verseny.

„A rendezvény arculatát egy ukrán tervezőügynökséggel közösen hozták létre, és a műsor során felcsendülő mellékzene is ukrán zenészekkel együttműködve készült. Emellett Ukrajna 37 helyszíne lesz látható a »képeslapokon«, rövidfilmeken, amelyek bemutatják a résztvevő művészeket, mielőtt színpadra lépnének” – tájékoztatott az EBU.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk