Az európai közvélemény több uniós támogatást várna a nemzeti reformokhoz

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. május 12.

Külpol

Az Eurobarométer legfrissebb felmérése szerint a megkérdezettek közel fele gondolja úgy, hogy országában a közigazgatás bonyolult, megterhelő és lassú. 

Az európaiak szerint számos területen, köztük a közegészségügyben és az oktatásban, reformokra lenne szükség, melyekhez az Európai Unió képzettebb köztisztviselők segítségével további támogatást nyújthatna a tagállamoknak – írta az Európai Bizottság a pénteken közzétett Eurobarométer-felmérés eredményére utalva.

Jelentésében az uniós bizottság emlékeztetett: a testület a nemzeti hatóságok kérésére technikai támogatást nyújt ahhoz, hogy megtervezzék, módosítsák, végrehajtsák és felülvizsgálják a helyreállítás és az ellenállóképesség fokozását célzó reformokat.

A távirati iroda közlése szerint a jelentésben az áll, hogy

az európaiak 42 százaléka véli úgy, hogy előnyös a bevált intézkedések tagállamok közötti cseréjének uniós előmozdítása.

A válaszadók 42 százaléka fontosnak nevezte a tagállamoknak nyújtott uniós támogatást az olyan válságok kezelésében, mint a világjárványok, a természeti katasztrófák vagy a különböző természetű konfliktusok. A megkérdezettek 34 százaléka véli úgy, hogy az EU további tudást és szakértelmet biztosíthatna a tagállamok számára a reformok megtervezéséhez és végrehajtásához, illetve 34 százaléka szerint az EU még több pénzügyi támogatást nyújthatna e reformok végrehajtásához. A válaszadók 31 százaléka továbbá azt válaszolta, hogy az EU segíthetne a tagállami közigazgatásban szerzett készségek és kompetenciák fejlesztésében is.

A felmérés szerint a tagállamok közigazgatásai eredményesebbek és hatékonyabbak is lehetnének, ezzel összefüggésben a megkérdezettek több mint 45 százaléka gondolja úgy, hogy országában a közigazgatás bonyolult, megterhelő és lassú. Az európaiak többsége, 52 százaléka úgy véli, hogy országuk közigazgatásába vetett bizalom növelése érdekében kevésbé bürokratikusnak kellene lennie a döntéshozatalnak és a közpénzek felhasználásának, 44 százalék pedig nagyobb átláthatóságot szeretne. A válaszadók egyharmada gondolja úgy, hogy a tagországok állampolgáraival folytatott párbeszéd, illetve képzettebb köztisztviselők segítenének a közigazgatásba vetett bizalom növelésében.

A válaszadók szerint a közegészségügy (56 százalék) és az oktatás (50 százalék) területén van a legnagyobb szükség reformokra. Tizenegy tagállamban a polgárok több mint 60 százaléka sürgette a közegészségügy reformját - derült ki az uniós felmérésből.

Az Eurobarométer hazai vonatkozásaira a Magyar Távirati Iroda ezúttal nem tért ki. 

Az Európai Bizottság március végén tette közzé a Standard Eurobarométer felmérés 98. (2022–23 téli) kiadásának Magyarországgal foglalkozó nemzeti jelentését. A felmérés főbb megállapításai:

  • Az Európai Uniót pozitívan értékelők aránya Magyarországon lényegesen csökkent az elmúlt fél évben.
  • Jelenleg a magyaroknak csupán 39 százaléka vélekedik pozitívan az Európai Unióról, ami így 6 százalékponttal elmarad az uniós átlagtól.
  • A magyarországi válaszadók 42 százaléka semlegesen, 19 százaléka negatívan vélekedik az EU-ról. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.