Zsarolónak tartják a Fideszt a cseh konzervatívok

  • narancs.hu
  • 2024. február 7.

Külpol

Az ODS egyik EP-képviselője leírta, miért nem támogatják, hogy a Fidesz csatlakozzon az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsaládjához.

„Nincs szükségünk a frakcióban egy olyan tagra, aki az elmúlt két évben folyamatosan zsarolta az Európai Uniót Ukrajna miatt. Orbánnak semmi köze az ECR értékeihez” – ezt írta az X-en a legnagyobb cseh konzervatív párt, az ODS egyik európai parlamenti képviselője, Veronika Vrecionová.

A cseh politikus állítja, hozzá hasonlóan mások is ezt gondolják a magyar kormánypártról abban a frakcióban. 

Ennek azért van jelentősége, mert – mint a Telex írja – a Giorgia Meloni olasz miniszterelnök által vezetett pártcsalád frakciójához szeretne csatlakozni az Európai Parlamentben a Fidesz. Erről Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozott is az olasz sajtónak a múlt héten. A hírek szerint az olasz miniszterelnök ezt elfogadná, de az a feltétele, hogy a magyar kormányfő adja fel Ukrajna- és Zelenszkij-ellenes álláspontját.

A Fidesz 2021 tavaszán lépett ki az Európai Néppártból (EPP), még mielőtt a pártcsaládnak döntenie kellett volna a kizárása ügyében, azóta egyik frakciónak sem tagja. Az ECR-ben politizál az Olasz Testvérek és az ODS mellett a korábbi lengyel kormánypárt, a PiS is. 

A címlapképen Giorgia Meloni és Orbán Viktor látható

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szabadon engedték Ilaria Salist

  • narancs.hu

Hazamehet Ilaria Salis, akit azért tartóztattak le és helyeztek előzetes letartóztatásba, mert a vád szerint utcai támadásokban vett részt Budapesten.

Sok a Vitézy és sok a bizonytalanság

  • narancs.hu

Öt órakor derül ki, hány érvényes szavazat lett érvénytelennek nyilvánítva a június 9-ei főpolgármester-választáson, ám ez sem ad majd feltétlenül megnyugtató eredményt.