Új uniós eljárás indult Magyarország ellen

  • narancs.hu
  • 2024. február 7.

Külpol

Az Európai Bizottság számba vette, hányféle jogot sért az ún. szuverenitásvédelmi törvény.

Ellentétes az uniós joggal az úgynevezett „szuverenitásvédelmi törvény” több rendelkezése az Európai Bizottság szerint, emiatt kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben – értesült a hvg.hu Eurologus rovata.

A Bizottság szerint a magyar törvény alapvető jogokat sért, amelyek az Európai Unió Alapjogi Chartájában szerepelnek, így a magán- és a családi élet tiszteletben tartásához, a személyes adatok védelméhez, a véleménynyilvánításhoz és a tájékozódás szabadságához, az egyesülés szabadságához, a hatékony jogorvoslathoz, valaminta tisztességes eljáráshoz fűződő jogot.

Emellett szintén hadilábon áll a jogszabály a Bizottság megítélése szerint az önvádra kötelezés tilalmával, az ügyvédi titoktartási kötelezettséggel, a személyes adatok védelmére vonatkozó uniós jogi követelményekkel és olyan belső jogszabályokkal, amelyek a belső piacról rendelkeznek.

A felszólító levelet elküldte az Európai Bizottság. Erre Magyarországnak két hónapon belül válaszolnia kell. Ha ezt a választ nem tartja megfelelőnek a Bizottság, az eljárás folytatódik, és az utolsó szót ez ügyben az Európai Bíróság mondja ki. 

Frissítés: a Fidesz az MTI-hez eljuttatott, Magyarország sorsáról csakis a magyar emberek dönthetnek című közleményben reagált a kötelezettségszegési eljárás megindítására. A párt már meg sem lepődik azon, hogy Brüsszelnek nem tetszik, a nevezetes törvény büntethetővé tette a külföldi kampánypénzek elfogadását. A Fidesz szerint a baloldal 2022 tavaszán olyat tett, amit korábban más pártok nem, „Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely emberein keresztül dollárt, eurót, fontokat fogadtak el külföldről a kampányukhoz, és a mai napig nem tudni, mit ígértek cserébe. Az eset egyszerre politikai korrupció, külföldi beavatkozás a magyar választásokba, és jogellenes támadás Magyarország szuverenitása ellen” – írja a közlemény. A Fidesz kitart amellett, hogy külföldi befolyásszerzési kísérletről van szó, és ez ellen fel kell lépni.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk