Tartalom

MaNcs, VIII. évf. 20. szám, (1996.05.16. (1996-05-16)

Egotrip

Egotrip

Vágvölgyi B. András: Elektrosokk

Tán a dicsôséges 1989-es évben volt, hogy egyik utolsó párizsi utam végén néhány napra kölcsönkaptam egy lakást, diákos garzont, és értetlenül szemléltem egy kis képernyôs, billentyűzetes NDK-púderbarna, Commodore 64-dizájnos szerkezetet. Ez a Minitel, világosítottak fel, egy új szerkezet, amellyel üzeneteket lehet váltani, információt ad az idôjárásról, politikáról, börzehíreket közöl és a többi. Újmódi, villamosított pneumatique - gondoltam, a csôposta, amely selyempapírra írt könnyű üzeneteket szállított egy-két órán belül Párizs belsô kerületeiben, leginkább a harmincas évekbe képzelte az ember, egy Marcel Carné-filmbe. Sajátlagosan francia dolog, mint a narancssárga autóreflektorok, a SECAM-rendszer, a csak francia rock ´n´ rollt közvetítô rock ´n´ roll-csatorna et cetera. Jól kiókumlált technológiai autarkia - fűztem a szót tovább magamban. Aztán lett Internet, el is feledkeztem a Minitelrôl, míg a minap eszembe nem jutott, gondoltam, utánanézek.

Egotrip

Turcsányi Sándor: Láthatás

Egyszer olyan volt a dörögdi kocsma, mint az amerikai filmekben. Mikor az elsô Rocky mérkôzik a szorítóban, és bevágják egy pillanatra a sok helyi érdekű arcot, hogy izgulnak nagyon, és ez az ô napjuk is. Máskor is. Megy a tévé a csehóban, és az ott maradottak, mert mindig azok vannak többen, nézik a nagy közülük valót, aki biztos gyôzni fog és kezel az elnök emberével, és olyankor ô az üstökös, de mi itt a kocsmában, mi vagyunk a csóvája, és a mi aggodalmunk röpíti a cél felé, és bár csak mi tudjuk, de ezekben a percekben mi is fôszereplôk vagyunk, és nekünk is vigyáznunk kell minden mozdulatunkra, egy rossz lépés, lélegzetvétel, és vége, elúszik a siker, elmarad a gyôzelem, jókor szabad csak felszisszenni, karon ragadni a mellettünk állót, hisz az életünk a tét, mi aztán tudjuk, miért küzd az a fiú. A Három kívánság ment az egyesen, amikor ilyen volt a hangulat a dörögdi kocsmában.

Publicisztika

Publicisztika

Bozóki András: Éljen a szabadság!

Néhány héttel ezelôtt még elkeseredett cikkben ostoroztam a szellemi élet hiányát ebben az országban. Azóta viszont lezajlott egy fontos vita, amelyben ismét alapvetô kérdésekrôl, azaz a szólásszabadság határairól, a demokrácia ellenségeinek szóláshoz való jogáról van szó. Négy évvel ezelôtt a Narancs hasábjain Balassa Péterrel, Szalai Pállal és Sükösd Miklóssal folytatott eszmecserénkben egyszer már kifejtettem errôl álláspontomat. Szerintem a liberális demokrácia abban különbözik szociális, nemzeti vagy egyszerűen többségi demokratikus társaitól, hogy a többség akaratát a szabadság alkotmányos elvei korlátozzák. Lehet, hogy a demokratikus társadalom többsége adott esetben lesittelné a homoszexuálisokat, betiltaná a pornográfiát, bezárná az AIDS-eseket stb., de ezeket az intézkedéseket mégsem hozhatja meg, mert még a többséget is korlátozzák az emberi szabadságjogok. Ha bizonyos csoportokat politikai és egyéb nézeteik kifejtésében törvényileg korlátoznak, azzal nemcsak a vita lehetséges tárgyait szűkítik le, hanem az államilag vezérelt tabusítással a liberális demokrácia lényegét sértik meg. Ezzel ugyanis nem engedik meg, hogy politikai álláspontok kikristályosítása (egyesek elvetése, mások elfogadása), tehát a közöttük való választás, a demokratikus társadalom felelôsen gondolkodó állampolgárai által, szabadon történjék meg.

Publicisztika

Már jól vannak

A központi nyomozóhivatal felállításáról folytatott MSZP-SZDSZ-vitának a látszat ellenére is van tétje. Igaz, ellenzéki vélemények szerint minden le van vajazva: lesz nyomozóhivatal, a szabad demokraták izmozása arra megy ki, hogy ne legyen oly látványos a miniszterelnöki akarat érvényesülése. A Kuncze-féle módosító javaslat esetleges elfogadása eleve benne van a pakliban, állítják, s ezt az ügyet is annak bizonyítékaként emlegetik, hogy a kisebbik koalíciós párt elhatárolódási kísérletei egyre erôtlenebbek. Pedig az SZDSZ számára általában és Kuncze belügyminiszternek meg különösen nem mindegy, hogyan is záródik le ez az ügyecske. Van a dolognak egy olyan logikája - és Horn Gyulának az az ismert kóstolgatós természete -, hogy a kormányzati ciklus fele elérve, a Bokros-féle restrikciós csomag úgy, ahogy beteljesítve, külföldi renomé visszaszerezve (Horn az OECD-tagsággal, IMF-hitellel, javuló fizetési mérleggel, privatizációs bevétellel joggal verheti a mellét: itt történt valami), és a 98-as kampány célegyenesére lassan ráfordulva eljött az ideje egy igazi erôpróbának a kisebbik koalíciós partnerrel. Horn a maga kisszerű módján ügyes fiú: ô határozza meg a témát. Találni egy ügyet, ami az SZDSZ számára elfogadhatatlan, kiélezni a helyzetet, és a szabdemokraták nem tudnak jól kijönni belôle. Mert 1.: elfogadják a nyomozóhivatal felállítását, ez Kunczénak hallatlan presztízsveszteség; a rendôrség legjobb erôit átcsábítják, és a belügyi tevékenység egy hangsúlyos része kikerül a belügyminiszter ellenôrzése alól. Kuncze lemondhat, de ez a koalíció alapját roppantja meg, kitalálhatnak új liberális belügyminisztert, vagy Magyar Bálint lehet koalíciós helyettes, de ez mindenképpen vereség, ergo a helyes döntés a koalícióból való kilépés lehet. De 2.: ha nem fogadják el a nyomozóhivatal létrehozását, akkor is ki kell lépniük a koalícióból - öt magyar parlamenti párt fetrengene, visítozna a gyönyörűségtôl. És akkor ott fognak állni hülyén, két évet kormányozva, két évvel a választások elôtt, hogy hol is legyen a helyük egy bontakozó holdkóros összellenzéki szövetség és az akkor már gátját vesztett, korporatív-korrupt hajlamú egypárti kormány között. A közvélemény meg néz hülyén. A korábbi sűrű koalíciós konfliktusok hozzászoktatták a perpatvarhoz, és Horn ügyesen kommunikálja rendkívüli fôműsoridôs tévéshow-iban, hogy ugyan már, elvtársak, mi akárnánk a szépet meg a jót, glásznoszty is van, a peresztrojka is jól halad, csak ezek a belvárosi zsúrfiúk mindig pattognak. Tisztára, mint tíz év elôtt.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Végel László jól látja hogy "a vajdasági vitában nem a részletekrôl, hanem alapvetô különbségekrôl van szó, olyanokról, amelyeket nem lehet összebékíteni". Az sem vitás, hogy a magyar kisebbségpolitika válságban van. De nem azért, mert a háborús veszély elmúltával a kisebbségi pártok "képtelenek a megváltozott körülményekhez alkalmazkodni", s csak azzal törôdnek, "hogyan osszák el maguk között a Magyarországról érkezô politikai hatalmat és anyagi támogatást".

Belpol

Belpol

Kulturális hírek

Kenny Scharf A 80-as években feltűnt New York-i graffitiművészek sorában Keith Haring (AIDS) és Jean-Michel Basquiat (túladagolás) után harmadikként és egyedül életben lévôként a 38 éves Kenny Scharf néhány fekete-fehér és színes képét mutatja be a budapesti Galéria 56. Megtekinthetô június 29-ig.Keresztutak Május 24-27.

Belpol

Fókusz (Ünnepi Könyvhét ´96)

Május 30-tól június 3-ig rendezik meg az idei Ünnepi Könyvhetet. A könyvheti listán szereplô, 48 kiadó által megjelentetett 133 kötet közül hármat jegyeznek a Narancsban rendszeresen publikáló szerzôk: Eörsi István

Belpol

Berlini psziché (Dr. Kruppa László etnopszichiáter)

Dr. Kruppa László a budapesti bölcsészkart hagyta ott a hetvenes évek elején, hogy szabadabb légkörben folytassa tanulmányait. Brémában és Párizsban tanult, Zimbabwéban volt gyakornok, Nyugat-Berlin legmultikulturálisabb negyedében, Kreuzbergben kezdett praxist. Azóta is itt, a megváltozott város törökök, bohémek és autonómok lakta kerületében dolgozik, magát etnopszichiáterként határozza meg.

Belpol

Ellenzéki tárgyalássorozat: Egymásra fanyalodva

Az 1994-es önkormányzati választásokon bemutatkozó, ám a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) tavaly novemberi visszalépése miatt zátonyra futott Polgári Szövetség (PSZ) újraéledni látszik. A múlt szerdai Fidesz-KDNP-megbeszélést a lapzártánk idején tartott KDNP-MDF-találkozó követte, s valószínűleg még e héten sor kerül a Fidesz-MDF-egyeztetésre is.

Belpol

A kéz

Fehér nejlonszatyorban, a nyékládházi MÉH-lerakat kerítésére tűzve, még vérzô, csuklóban csonkolt férfi kézfejre bukkant május 7-én reggel hét óra után néhány perccel Incze Károly, a telepvezetônô férje. A levágott kézfejhez egy fenyegetô levelet mellékeltek. A Narancs helyszínen járt stábja már-már a rejtélyes ügy megfejtésének a közelébe jutott.

Belpol

Nyugdíjreform: Békekölcsön és pilótajáték

Felgyorsultak az események a nyugdíjrendszer átalakításáról: több kompromisszum után egységesült a két szakminisztérium koncepciója, kicsit módosult a nyugdíjbiztosítási önkormányzat eleve kilátástalan javaslata; így múlt szerdán, egy nappal a kabinet döntése elôtt már különösebb tét nélkül tarthatott parlamenti vitanapot a nyugdíjreformról néhány éppen arra járó képviselô.

Zene

Zene

Film: Skizofrén germánok, ha félredugnak (Punta Grande)

Kis piros dzsip robog az argentin pampán. Fiatal német pasi (Fred, építész) és fiatal német pasiné (Lilian, bágyadt, szôke) nyomul nyaralásképpen a latin térségben, enyhítendô a steril német rögvalóságot és 14 évi steril házasságot. Velük robog göndör hajú hiperintelligens lányuk (Lucy), aki gyorsabban akar futni, mint a fénysebesség, de állandóan lemarad. IQ-szintjét jellemzi, hogy kényszerhelyzetekben is képtelen választani két dolog között, mindent egyszerre akar, agya még egészségesen duális rendszerű.

Film

Film

A gonosz mostohára várva (Sigourney Weaver filmsztár)

Színésznô, akire nagyon nehéz romantikus szerepet osztani, hiszen majdnem egy fejjel magasabb, mint Hollywood hôsszerelmesei (na jó, Schwarzeneggernél csak hat centivel). Ahhoz, hogy a nagyközönség elvárásainak megfelelôen egyáltalán leállhasson a kamerák elôtt, mondjuk, Michael Douglasszel csókolódzni, minimum két kissámlit kellene a derék amorózó talpa alá szuszakolni, ami nemcsak macerássá, de veszélyessé is tenné a mutatványt. (Bogart egyszer a bokáját ficamította ki, amikor leesett a sámliról Lauren Bacall-lal vívott csókcsatája közben.) Nem csoda, hogy Sigourney Weaverhez mozgóképes pályafutása során gorillákon (Gorillák a ködben), átjárható testű, de annál gennyesebb asztrállényeken (Szellemirtók I-II.) és egy bolygónyi mindenre képes sav- és tűzálló idegenen kívül (Alien I-II-III.) igazából nem került közel senki.

Tranzit

Tranzit

Bacchus Étterem-panzió

A magyar vendég, ha van pénze, a világ legjobb vendége! - mennydörgi a fônök a szentenciát egy magyar vendégnek. - Mert a német idejön, aztán két hét múlva hazamegy, akkor velem mi lesz?

Tudomány

Tudomány

A narancskirálynô születésnapja: Túrni

Amikor a tizenhetedik századi felfedezôk behatoltak a mai Oranje Szabadállam területére, valószínűleg szerethetôbbek voltak, mint a multikultúra turistái, amint megvalósítják magukat a narancsból született város, Amszterdam szeméthalmain.

Lokál

Lokál

A NEVI és a BIT "droglexikonja": Egy szippantás, egy lövet

A lányom drogos. És ezen a pofon már nem segít. Így kezdôdik valami elmondhatatlan, aminek nem lett volna szabad megíródnia, hogy ne kelljen óvni tôle. Szárnyalj, ne szállj el! - kiált fel piramisosan-vargamikisen-maradjvelünkesen a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet (NEVI) és a Baloldali Ifjúsági Társulás (BIT) közös kis füzete, ez a 16 oldalas mai magyar szimptóma, ez a felvilágosításnak szánt, ingyenes "droglexikon szülôknek és gyerekeknek", aminek sem drogokhoz, sem lexikonhoz nincs köze, viszont egyértelműen delíriumban íródott. A szerzôk és szakértôk nevét fedje jótékony spongya. A szó szerinti idézetek kurziválva lesznek.