Bacchus Étterem-panzió

  • Winkl Air
  • 1996. május 16.

Tranzit

A magyar vendég, ha van pénze, a világ legjobb vendége! - mennydörgi a fônök a szentenciát egy magyar vendégnek. - Mert a német idejön, aztán két hét múlva hazamegy, akkor velem mi lesz?
Szigetmonostor, Petôfi u. 19/B

Tel.: 06/26/393-545

Nyitva tartás: hétfô-kedd: szünnap

szerda-péntek: 18-22 óráig

szombat-vasárnap: 12-15 és 18-22 óráig

A Bacchus tipikus underground étterem: ide nem jönnek véletlenül betévedt kirándulók és kart karba öltve jódlizó bajor bajtársi ligák. A teljes turistaszekció Szentendrén maradt. Ide csak komp hozhat valakit, vagy tesz némi kerülôt a híd irányába. A bacchusos ember oly fanatikusan hisz a vendéglátás mindenhatóságában, hogy feltalálta a negatív promóciót: a Bacchus étteremre az van írva, hogy Bauerhof (az meg nincs, hogy Bacchus). Útjelzô reklámtáblák nincsenek, de a kocsma népe - ha Marco Ferreri meglátná ôket, azonnal kirúgná a statisztaszervezôjét -, szóval az érett arcú melósnép készségesen igazítja útba a vándor gourmet-t. A kulcsszavak a "komám", a "haver" és az "el se tévesztheted". A negatív promóció csúcsa a krétai rendszerû behívóember antiváltozata: a bejárat elôtt jól izmolt, ír terrier méretû és jellegû kutya morogja meg a vendéget, aki csak találgat, vajon a kutya a céghez tartozik-e (igen).

A Zòlty nevû házôrzôvel (a szó lengyelül sárgát jelent, ami a kutya színét tekintve igen találó elnevezés) véget is ért a vendég vesszôfutása. Ha telefonon megrendelte az asztalát, van helye, és a leüléstôl számított öt másodpercen belül megtudja, milyennek kéne lennie a magyaros vendéglátásnak. A fônök látható élvezettel sorolja fel, mi az, ami nincs az étlapon, de van. Ha megkérdezik tôle, mi az X izé Y módra, nem kapja el a magyar pincérkór, és nem kezdi magát a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Fôiskola egyik különösen geci tanárának képzelni, aki szigorlatoztat, és éppen vas-önfegyelemmel próbál úrrá lenni afelett érzett döbbenetén, hogy a hallgató valamit nem tud - könnyen elôfordulhat, hogy beszalad a konyhába, és hoz egy lábost megmutatni, milyen gusztusos a szóban forgó étel. Az étterem berendezése kellemesen Három testôr-szerû, nincs viszont (számottevô) zsírszag. Az elôételek közül okvetlenül megkóstolásra érdemes a csiga, ami a szentendrei frekventáltakkal szemben tényleg jó, és a sonka sárgadinnyével, mindkettô a helyszínen, a vendég látómezejében kanyarítva. Fôétel-vonalon a különféle steakek vezetnek, a T-bone például közel egynegyed négyzetméternyi, kifogástalanul fûszerezett csoda. A gombával töltött ôzek vagy pulykák az öngyilkosok rehabilitációs programjának alapkellékei: mégis van értelme az életnek. A desszert-szekcióban a fagyi a gyenge pont, ha valaki mindenáron akar valamit pakolni a húsra, nyomjon inkább házi rétest.

Egy kétszemélyes, nagyjából a felsoroltakból álló vacsora ötezer forint alatt megúszható, és a riszájkling jegyében készséggel becsomagolják a maradékot. Az alapos kutatás a Bacchus három gyenge pontját derítette fel:

1. A kutya csak addig törôdik a vendéggel, amíg étel van az asztalán.

2. Az étlapon nem jött össze többek között a T-bone steak helyesírása.

3. Az üzletvezetô idegenek jelenlétében ne meséljen zsidóvicceket (ráadásul azt, amelyikben Kohn Winnetou kúrni akar, már ismertem).

Winkl Air

Figyelmébe ajánljuk

Mesterségvizsga

Egyesek szerint az olyan magasröptű dolgokhoz, mint az alkotás – legyen az dalszerzés, írás, vagy jelen esetben: színészet –, kell valami velünk született, romantikus adottság, amelyet jobb híján tehetségnek nevezünk.

Elmondom hát mindenkinek

  • - ts -

Podhradská Lea filmje magánközlemény. Valamikor régen elveszett a testvére. Huszonhét évvel az eltűnése után Podhradská Lea fogta a kameráját és felkerekedett, hogy majd ő megkeresi.

Nem oda, Verona!

  • - turcsányi -

Valahol a 19. század közepén, közelebbről 1854-ben járunk – évtizedekre tehát az államalapítástól –, Washington területén.