Kulturális hírek

  • 1996. május 16.

Belpol

Kenny Scharf A 80-as években feltűnt New York-i graffitiművészek sorában Keith Haring (AIDS) és Jean-Michel Basquiat (túladagolás) után harmadikként és egyedül életben lévôként a 38 éves Kenny Scharf néhány fekete-fehér és színes képét mutatja be a budapesti Galéria 56. Megtekinthetô június 29-ig.Keresztutak Május 24-27.
között Keresztutak címmel nemzetközi konferenciát rendez Budapesten a SEAL-Hungary, a Society for Effective Affective Learning nevű, 1983-ban, Angliában alakult nemzetközi interdiszciplináris társaság, melynek célja, hogy a hagyományos módszereken túl segítse az érzelmeken keresztül ható tanulási folyamatok elterjedését. A társaság munkájában jelenleg húsz ország tagjai vesznek részt.

Erdélytörténeti Alapítvány A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Történelmi Intézetében létrehozták az Erdélytörténeti Alapítványt, melynek célja Erdély történelmének tudományos kutatása. Alapítói - központi pénzforrás híján - társadalmi adakozásból kívánják végezni e munkát. Címük: 4010 Debrecen, Egyetem tér 1., OTP-számlaszámuk: 11738008-20704593

Díj Mario Vargas Llosa kapja októberben, a Frankfurti Könyvvásáron a német könyvkiadók és könyvkereskedôk által évente odaítélt Békedíjat. (A Spanyolországban élô, perui születésű író Halál az Andokban című könyvét a Könyvhétre jelenteti meg az Európa.)

IRWIN Már csak néhány napig, május 19-ig látható a várbéli Ludwig Múzeumban a ljubljanai IRWIN csoport installációja, A Planit belseje. Az 1983-ban alakult IRWIN (Dusan Mandic, Miran Mohar, Andrej Savski, Roman Uranjek, Borut Vogelnik) munkássága szorosan kötôdik az NSK, a Laibach együttes révén is ismert Neue Slowenische Kunst művészeti csoportéhoz.

MTA: új elnök, eladott kiadó A két elnöki periódust lehúzó Kosáry Domokos utódjaként mindössze tizenegy szavazat többséggel Glatz Ferenc történészt, a Németh-kormány egykori művelôdési miniszterét választotta új elnökének a Magyar Tudományos Akadémia múlt heti közgyűlése, ahol a tudományos intézmények működését rendkívül megnehezítô pénzhiány mellett természetesen téma volt az MTA könyvkiadójának eladása is. Lapunk megjelenésével egy napon, május 15-én lép életbe az a szerzôdés, melynek értelmében a Wolters and Kluvert holland könyvkiadó 74 százalékos részesedést szerzett az Akadémiai Kiadó és Nyomda Rt.-ben, amelyet korábbi, százszázalékos tulajdonosa, az MTA adósságainak fejében volt kénytelen értékesíteni. A részvények 26 százaléka az MTA tulajdonában maradt.

Garaczi: Fesd feketére! A debreceni Csokonai Színház Horváth Árpád Stúdiószínházában mutatták be pénteken Garaczi László Fesd feketére! című új színművét - csak 18 éven felülieknek; a korhatárt egyrészt a darab nyelvezete, másrészt - Dobák Lívia dramaturg megfogalmazása szerint - az indokolja, hogy felfedezhetô benne "az underground szubkultúra, a kábítószeres élmények és figurák hatása". A Marguerite Duras Nyáron, éjjel fél tizenegykor című műve által ihletett szöveg Garaczinál, magyar környezetbe helyezve, "nem csupán féltékenységrôl, a szerelem kultúrájáról, a bűnrôl és büntetésrôl szól, hanem egy íróról, aki éppen most találja ki ezt a történetet, tehát nincs mit elmesélni, mert lehet, hogy meg sem történt". A Pinczés István által rendezett elôadás fôbb szerepeit Bertók Lajos, Majzik Edit és Kelemen Tímea alakítja; legközelebb május 22-23-24-én játsszák.

Nyitott Pedagógiai Műhely 1996-97 Meghirdette 1996-97-es "interaktív" kurzussorozatait a Nyitott Pedagógiai Műhely. Az 1996. október 1-december 20., illetve 1997. február 3-május 16. közötti, egy, illetve két féléves tanfolyamok egy részét az ELTE BTK Pedagógiai Tanszéke, az ELTE Tanárképzô Fôiskola Neveléstudományi Tanszéke és a Budapesti Tanítóképzô Fôiskola Neveléstudományi Tanszéke speciális kollégiumként elfogadja. A témakörök: Alternatív pedagógiák Magyarországon; Tanulásirányítási stratégiák a gyakorlatban; Az én iskolám; Honnan hová? - Értékek a mai világban; Művészet; Deviancia; Élô neveléstörténet. Részvételi díj: 5000 forint. Jelentkezés június 10-ig levélben, a Műhely címén: 1011 Budapest, Corvin tér 10. Bôvebb információ telefonon: 201-4305.

Világzenei lista Március óta ôrzi elsô helyét Sebestyén Márta Parov Nikola által hangszerelt albuma az európai rádiók világzenei listáján; íme a májusi élcsoport:

1. Sebestyén Márta: Kismet

2. Angelique Kidjo: Fifa (Benin)

3. Válogatás: Brasil: A Century Of Song (Brazília)

4. Super Rail Band: Mansa (Mali)

5. Astor Piazzolla: 57 Minutes con la Realidad (Argentína/USA)

6. Agricantus: Tuareg (Olaszország)

7. Nusrat Fateh Ali Khan és Michael Brook: Night Song (Pakisztán/Nagy-Britannia)

8. Válogatás: Desert Blues

9. Jesus Alemany: Cubanismo! (Kuba)

10. Aisha Kandisha´s Jarring Effects: L´Haoua (Marokkó)

Sebestyén Márta lemezét nemcsak a listát szavazataikkal összeállító rádiós szerkesztôk értékelik, hanem a vásárlók is: a Folk Roots című lap szerint a londoni Virgin Megastore népzenei jellegű kiadványainak listáján az eladások alapján májusban ez a huszadik. De nemcsak ô van jelen a Folk Roots hasábjain, hanem Lovász Irén Rosebuds In A Stoneyard angol címmel, az Erdklang kiadónál megjelent albuma is: egy másik listán övé a tizedik hely. (Interjú Sebestyén Mártával: MaNcs, 1995. november 16.; kritika Lovász Irén Hortobágyi Lászlóval készített Világfa című lemezérôl: február 15.)

Illés ´96 Kettô már megvolt, egy (május 17-én) még hátravan az Illés idei nosztalgiakoncertjeibôl. Ahogy a múlt heti MaNcs-ban ígérték, a Budapest Sportcsarnokban egy rövid angolszász blokkal kezdtek, öltönyben, a zongorán Pacsirta rádió jelezte, hogy a Luxiról vették le a számokat, majd szünet, átöltözés, saját műsor, keresztmetszet a teljes repertoárból, zökkenômentes színpadi munka, a küzdôtéren euforikus tizenévesek. (Képünkön Szörényi Levente.)

Feléled a Mill. Fav. Többévi szünet után újraéledni látszik a 80-as évek közepén igen aktív Millenniumi Földalatti Vasútvonal nevű zenekar. Sándor Péter, az együttes basszusgitárosa a Narancsnak elmondta, a törzstagok közül hárman, Kiszeljov Andrej (ének, gitár), Kreutz László (dob) és ô a múlt vasárnap egy próba erejéig összejöttek Pécsen, ahol ô és Kiszeljov él, s valószínűleg lesz folytatása is a dolognak. Ha elkészül egy új műsor, nem fogják eltitkolni a közönség elôl.

Garbarek Tavaly a Bazilika, most a Petôfi Csarnok szentélyében adott koncertet Jan Garbarek norvég dzsessz-szaxofonos és együttese.

Kiállításra, külföldre Madrid, Prado: Goya (jún. 2-ig); Centro de Arte Reina Sofia: Moholy-Nagy László (júl. 25-ig); Museo Thyssen-Bornemisza: A Carmen Thyssen-Bornemisza-gyűjtemény (szept. 8-ig); Fundación la Caixa: Max Ernst (jún. 30-ig)

Mannheim, Kunsthalle: Paul Klee (jún. 16-ig)

Milánó, Palazzo Reale: Mesterművek a Puskin Múzeumból (jún. 30-ig)

Moszkva, Tretyakov Képtár: Festmények, ikonok és iparművészeti tárgyak Moszkva környéki múzeumokból (jún. 27-ig); Puskin Múzeum: Berlin-Moszkva (júl. 1-jéig), Priamos kincse, a Schliemann-lelet (1997. ápr. 15-ig)

München, Haus der Kunst: Orosz avantgárd (aug. 4-ig)

Murnau, Schlossmuseum: Képek és írások Caspar David Friedrichtôl Beuysig és Penckig (júl. 7-ig)

Nantes, Musée des Beaux-Arts: Henry Moore (szept. 2-ig);

New York, Solomon R. Guggenheim Museum: Absztrakció a 20. században (jún. 2-ig); Metropolitan Museum: Pablo Picasso portréi (szept. 17-ig); Whitney Museum: Edward Kienholz (jún. 2-ig), Willem de Kooning (máj. 26-ig)

Párizs, Centre Pompidou: Az amerikai fotográfia (máj. 27-ig), Francis Picabia (júl. 1-jéig); Grand Palais: Corot (máj. 27-ig), A francia festészet romantikus évei (júl. 15-ig); Petit Palais: Albrecht Dürer grafikái (júl. 21-ig)

Róma, Palazzo della Esposizioni: Odüsszeusz, mítosz és emlékezet (szept. 2-ig)

Rotterdam, Kunsthal: Van Meegeren, a nagy hamisító (jún. 2-ig)

Saint-Étienne, Musée d´Art Moderne: Dimitrij Prigov (jún. 3-ig)

Szentpétervár, Ermitázs: Párizsi fegyverkovácsok (dec. 31-ig); Menscsikov Palota: Kolostori ikonok (jún. 15-ig)

Torino, Castello di Rivoli: Max Ernst; Német képzôművész nôk (szept. 15-ig)

Tübingen, Kunsthalle: Auguste Renoir (máj. 27-ig)

Ulm, Museum: Ernst Ludwig Kirchner (jún. 23-ig)

Vaduz, Staatliche Kunstsammlung: Itáliai művészet a hercegi gyűjteménybôl (1997-ig), Joseph Beuys (jún. 30-ig)

Valencia, IVAM: Szovjet művészet 1928-1945 (jún. 26-ig)

Weimar, Gedenkstatte Buchenwald: Jozef Szajna (máj. 31-ig)

Oberhausen Az orosz Alekszander Szokurov Keleti elégia című filmje nyerte a 42. Nemzetközi Rövidfilmfesztivál 10 ezer márkával járó nagydíját Oberhausenben. Két 5-5 ezer márkával dotált fôdíjat is kiosztottak, ezeken a japán Takashi Ito és a francia Christian Boustani osztozott Zóna, illetve A múlt városa - Bruges című munkájával.

Bergman Múzeum Szülôvárosa, Uppsala múzeumot rendez be Ingmar Bergman művészetének: egy századforduló tájékán épült mozit fognak úgy renoválni, hogy abban - a vetítôterem mellett - helyet kapjon a rendezô életművét befogadó filmtéka, könyvtár és archívum is.

Cyberia

IBM-Macintosh: egyezség Az IBM megvásárolta az Apple-tôl a Macintosh operációs rendszer felhasználási jogát: mostantól gyárthat Mac-klónokat, és tovább is adhatja a jogot. A vásárlás azt jelzi, hogy az IBM elismerte: a PowerPC alapú gépek vásárlói számára a Macintosh operációs rendszer vonzóbb, mint az IBM-féle OS/2.

Microsoft-Adobe: béke Megállapodással végzôdött a Microsoft és az Adobe közötti fontháború: olyan univerzális technológiában állapodtak meg, amelynek segítségével mind a két cég által kínált betűtípusokat alkalmazhatják majd a DTP-felhasználók.

Internet-tévé Karácsonyra szeretné piacra dobni a Zenith és a Diba azt a televíziós készüléket, amelyen nemcsak a műsort lehet majd nézni, hanem az Internet elérésére is alkalmas lesz: a NetVision ára ezer dollár lenne.

Online karaoke Próbaként, elôször Szingapúrban, Internet-szolgáltatóként is színre lép a Sony: a szokásos hálózati szolgáltatások között online karaokét is kínálnak, úgyhogy az ázsiai felhasználók - ha eddig nem tették - most már gajdolhatnak is a képernyô elôtt.

Új HDTV-szabvány Az iNteRNeTTo számítógépes hírlevél beszámol arról, hogy az amerikai távközlési hatóság, az FCC elfogadta a nagyfelbontású (HDTV) és digitális televíziózás szabványait, ami CD-minôségű hang- és mozifilm-minôségű képátvitelt tesz lehetôvé.

Egérrel Cannes-ba Az Interneten is nyomon lehet követni a múlt héten kezdôdött cannes-i filmfesztivál eseményeit, csak rá kell vezetni az egeret: http://www.festival-cannes.fr.

USA-bevándorlási info Hetente ötvenezren kukkantanak bele az Egyesült Államokba történô bevándorlással kapcsolatos információkat tartalmazó Internet-oldalakba, lehet növelni a létszámot: http://ilw.com/.

Tetris az Interneten Alekszej Pajitnov, a Tetris feltalálója még egyetlen petákot sem kapott a játék eddig eladott mintegy 40 millió példányáért - korábbi munkaadója, az Elorg nevű orosz állami vállalat zsebelte be a pénzt -, de ennek vége, lejárt a régi licencszerzôdés, a jogok az ô Tetris Companyja kezébe kerültek. Pajitnov most a Tetris kétszemélyes, hálózati változatán dolgozik: hamarosan majd az Interneten is lehet rakosgatni a zuhanó kockákat.

PICS-szabvány Vezetô hálózati és tartalomszolgáltatók (America Online, CompuServe, Microsoft, Netscape, Prodigy, többek között) PICS (Platform for Internet Content Selection) elnevezéssel olyan tartalomosztályozó rendszert dolgoztak ki, amely lehetôvé teszi, hogy a szülôk a nullától négyig terjedô jegyek segítségével megóvhassák gyermekeiket a pornográf, erôszakos anyagoktól.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.