Egy botrányos örökbefogadás után lemondott a Pest Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatója

  • narancs.hu
  • 2019. október 2.

Lélek

Egy másfél éves kislányt egy délelőtt szakítottak el a nevelőszüleitől.

Az Index információi szerint távozik hivatalából a Pest Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (TEGYESZ) igazgatója, Perei Lilla.

A lap szeptember végén számolt be arról, hogy egy másfél éves kislányt egy délelőtt leforgása alatt elszakítottak a nevelőszüleitől, a TEGYESZ döntése alapján. A kislányt már több mint egy éve nevelték a nevelőszülők, ahol jól érezte magát, megszerette a környezetét, a vele együtt élő unokatestvéreit, és nevelőanyját is. A család szeptemberben értesítőt kapott arról, hogy meglátogatja majd őket a gyermekvédelmi gyám, egy örökbefogadási tanácsadó és azok a szülők, akik örökbe akarják fogadni a kislányt. Az ismerkedésből azonban az lett, hogy néhány óra leforgása alatt a kislányt beültették a kocsiba és elvitték magukkal, a nevelőszülők azóta sem tudják, hol van és mi van vele. Az eljárásról pedig utólag kaptak egy határozatot.

A lap kereste Perei Lillát, aki nem válaszolt a kérdéseikre, Pitzné Heinczinger Mónika, az intézmény felügyeletét ellátó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Pest Megyei Kirendeltségének igazgatója viszont megerősítette az értesüléseket és elmondta, Perei Lilla közalkalmazotti jogviszonya 2019. november 30-val "lemondással szűnik meg".

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.