Ferenc pápa szigorított a lelki és fizikai visszaélések büntetésén

  • narancs.hu
  • 2023. március 25.

Lélek

A most kiadott, frissített apostoli levél az utóbbi négy évben megszületett intézkedéseket összegzi. Közben a pápa elfogadta az osnabrücki püspök lemondását.

Erősíti az áldozatok védelmét, valamint az egyházi szervezeteket vezető világiakra is kiterjeszti a lelki és fizikai visszaélések büntetését a Ferenc pápa által ellenjegyzett új rendelkezés, amelyet a Vatikán szombaton hozott nyilvánosságra – írja az MTI.

Négy évvel ezelőtt – a püspöki konferenciák vezetőivel tartott egyeztetést követően – Ferenc pápa apostoli levélben szigorította az egyház tagjai által elkövetett visszaélések kánonjogi büntetését, most ennek a pápai dokumentumnak a módosításáról van szó. A kilencoldalas új verzió április 30-tól váltja fel a korábbi apostoli levelet.

A rendelkezéscsomag kinyilvánítja, hogy a szexuális visszaélés bűncselekményei „sértik Urunkat”, testi, pszichés és lelki károkat okoznak az áldozatoknak, és megsebzik a hívek közösségét.

Újdonságnak számít, hogy a pápa a lelki és testi, közöttük a szexuális bűncselekmények büntetését az egyházi szervezetek korábbi és jelenlegi világi vezetőire is kiterjeszti abban az esetben, ha a visszaélés vezetésük időszaka alatt történt.

A visszaélések esetleges áldozatainak felsorolásában a kiskorúak mellett külön feltüntetik a sérülékeny felnőtteket is.

A dokumentum pontosítja, hogy az egyházmegyéknek milyen szervezeteket, irodákat kell biztosítani a visszaélésekre vonatkozó bejelentések fogadásának megkönnyítésére.

Leszögezi, hogy az egyházi kivizsgálást annak a püspöknek kell irányítania, aki a visszaélés helyszínének egyházi területét vezeti. Megerősíti, hogy legitim védelmet kell biztosítani az ügyben érintett személyek jó hírnevének és magánéletének.

Filippo Iannone érsek, a Vatikán jogalkotási hivatalának prefektusa a L'Osservatore Romano szentszéki napilapnak úgy nyilatkozott, hogy a most kiadott dokumentum az utóbbi négy évben megszületett jogszabályokat, intézkedéseket összegzi. Eredménynek nevezte, hogy a szexuális visszaélések megelőzése és leállítása érdekében az egyházmegyék „bevált módszereket” vezettek be, többek között a papképzés területén is.

Ferenc pápa már öt évvel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy szégyelli az egyház tétlenségét a pedofil visszaélések ügyében. A Deutsche Welle ma pedig arról cikkezett, hogy Ferenc pápa elfogadta az osnabrücki püspök lemondását, akit korábban a szexuális visszaélések kezelésével kapcsolatban bíráltak. Franz-Josef Bode elismerte, hogy hibázott.

Idehaza is több ügy borzolja a kedélyeket, például Hodász András vagy Pető Attila esete, ám beismerésekről, bűnbánatokról mifelénk még nemigen hallani.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk