Megszólalt az érsekség Hodász András zaklatásáról

  • narancs.hu
  • 2023. február 12.

Belpol

A főegyházmegye megállapítja, hogy András atya eddig nem tett bejelentést ez ügyben.

„András atya a héten bejelentette Bíboros úrnak, hogy nem kíván a továbbiakban papi szolgálatot ellátni. Imádkozzunk érte és az egyházmegye híveiért, hogy ez ne rendítse meg hitünket” – ez a két mondat egy ideig olvasható volt az Angyalföldi Szent Mihály Plébánia szombat este közzétett hírlevelében, amelyet a 444 vett észre.

A portál azt is közli, hogy ez a rész később valami miatt eltűnt a plébánia hírleveléből.

Hodász Andrásról van szó, az egyik legismertebb római katolikus papról, aki saját kérésére betegszabadságon volt tavaly. 

Most azért szerepel a hírekben, mert a Szemlélek blogon közzé tett egy írást arról, jellemzően hogyan reagál az egyházi emberek által elkövetett szexuális visszaélésekkel és az áldozatok sorsával kapcsolatos hírekre a hívő, és elmagyarázza, miért lesz egy áldozat olyan dühös, mint Pető Attila, akit nemrég zaklatás miatt marasztalt el a bíróság.

Hodász András maga is átérezte ezt a dühöt. Amikor baráti társaságban erre a témára terelődött a szó, és közömbösséget tapasztalt, kétségbeesett: „Egyik pillanatról a másikra, magamat is meglepve, elkezdtem artikulátlanul üvölteni, felpattantam az asztaltól, és földhöz vágtam az első dolgot, ami a kezembe akadt. Láttam a rettenetet a másik szemében, hogy most nekimegyek és megütöm, de én csak visszazuhantam a helyemre, és percekig megállíthatatlanul zokogtam. A beszélgetés megszakadt, én pedig rövidesen elköszöntem, és még mindig sírva hazafelé vettem az irányt. A reakcióm nem magyarázható egyszerű véleménykülönbséggel: sokszor vitatkoztam már eddigi pályafutásom során, de még sosem viselkedtem így. A magyarázatot máshol kell keresnünk, mégpedig abban, hogy magam is érintett vagyok: kamaszkoromban több alkalommal, szexuális visszaélést követtek el ellenem is.”

 

A plébános, akit nem csak a katolikusok ismernek és tisztelnek, amellett érvel, hogy bár az egyház az utóbbi időben sokat tett az ilyen visszaélések kivizsgálásáért és megelőzéséért, nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen, mi játszódik le egy ilyen cselekmény áldozatában. Előbb meglepődik, nem is hiszi el, hogy ez megtörtént, aztán tisztába jön azzal, hogy igenis erőszak érte. Ám amikor ez megtörténik vele, nem tud védekezni, és a haragját sem tudja kifejezni. Haragszik az elkövetőre, saját magára, mert képtelen védekezni, és mindenki másra, aki engedte, hogy ez megtörténjen. Fontos – írta Hodász András –, hogy ezek az emberek ne maradjanak magukra, kapják meg azt a lelki segítséget, együttérzést, amire szükségük van. 

Az írásra reagálva nyilatkozott az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye a kormánymédiának. Ez – mint a 444 újságírója megjegyzi – azért szokatlan, mert a katolikus egyház vezetése a gyerekekkel szemben elkövetett visszaélések ügyében nem nyilvánított véleményt, két esetet kivéve: amikor lehetett tudni, hogy Pető Attila ügyében olyan cikk fog megjelenni, amely rossz fényt vet az érdekségre, és  a kommunikációt egy előzetes nyilatkozattal próbálták formálni. A molesztálási ügyekről a kormánymédia sem írt, ám most a Magyar Nemzet és a Magyar Kurír is közölte az érsekség szűkszavú nyilatkozatát. 

Zsuffa Tünde, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtószóvívője a Magyar Kurírnak azt mondta, hogy a főegyházmegye a sajtóból értesült Hodász András állításáról, hogy kamaszkorában egy pap több alkalommal szexuális visszaélést követett el ellene. „András atya az ügyben nem tett bejelentést. Hodász András betegszabadsága óta is kapcsolatban áll a főegyházmegye munkatársaival” – mondta a szóvivő.

A 444 szerint ezt akár úgy is lehet értelmezni, hogy kétségbe vonják Hodász András állításának igazát.

A portál úgy tudja, a Hodász Andrást egykor molesztáló papot már legalább tíz éve felfüggesztették.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk