Ferenc pápa szégyelli az egyház tétlenségét a pedofil bűntények feltárásában

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 25.

Külpol

„A katolikus közösség fájdalmának és szégyenének a forrása...”

A pápa osztja az amiatt érzett „fájdalmat és szégyent„, hogy az egyházi hatóságok nem voltak képesek megfelelő büntetést kiróni a pedofil papok által elkövetett „visszataszító” bűntényekért – írja az MTI.

„Az, hogy az egyházi hatóságok – püspökök, elöljárók, papok és mások – nem voltak képesek megfelelőképpen kezelni ezeket a visszataszító bűntényeket, joggal okozott felháborodást, és ez a katolikus közösség fájdalmának és szégyenének a forrása marad” – hangoztatta a katolikus egyházfő szombaton első írországi látogatásán, a dublini várban mondott beszédében. „Jómagam is osztom ezt az érzést.”

39 éve nem járt pápa Írországban. A mélyen katolikus országot eléggé megviselték a papság pedofil botrányai és szexuális zaklatási ügyei.

Leo Varadkar ír miniszterelnök arra kérte Ferenc pápát szombaton Dublinban, hogy vesse be a pozícióját és a befolyását annak érdekében, hogy igazságot szolgáltassanak a papok által elkövetett szexuális visszaélések áldozatainak.

„A sebek még nyíltak, és sok mindent kell tenni annak érdekében, hogy az áldozatoknak és a túlélőknek igazságot szolgáltassanak és gyógyulást nyújtsanak” – mondta Varadkar a katolikus egyházfőnek.

Figyelmébe ajánljuk