Halál és szex - Fulladt erotika

  • Linder Bálint
  • 2009. június 11.

Lélek

A rendőrség szerint tragikusan végződött szexuális játék áldozata lett a bangkoki szállodai szobájában holtan talált David Carradine. Csak az Egyesült Államokban több száz férfi hal meg évente maszturbálás közben.
A rendőrség szerint tragikusan végződött szexuális játék áldozata lett a bangkoki szállodai szobájában holtan talált David Carradine. Csak az Egyesült Államokban több száz férfi hal meg évente maszturbálás közben.

A B kategóriás kungfufilmek, sci-fik és a Kill Bill 72 éves sztárjának meztelen holttestét a luxusapartman gardróbjában találták. (Cikkünk a 44-45. oldalon.) A hatóságok kizártnak tartják, hogy más is járt volna a szobában, a család és a barátok (köztük Tarantino) siettek leszögezni, hogy Carradine biztosan nem akarta megölni magát. Erre jutott a két halottkém is, akik a terepszemle után azzal sokkolták a rajongókat, hogy sajátos baleset történt: az amerikai színész önkielégítés közben egy rúdhoz rögzített szíjjal fojtogatta magát, de túllőtt a célon.

Nem a fájdalom miatt

Sokak szerint ugyanilyen dicstelen módon végezte annak idején Michael Hutchence, az INXS énekese; szinte biztosan így halt meg a hetvenes években Vaughn Bodé amerikai képzőművész, illetve Kevin Gilbert is, aki Madonnának és Michael Jacksonnak írt számokat. Az úgynevezett autoerotikus fulladás a brit közéletet sem kíméli: a kilencvenes években egy tory képviselő, egy neves lapszerkesztő és egy híres oknyomozó újságíró távozott így, néhány éve pedig a szélsőjobb politikusát találták lakásán letolt nadrággal, a nyaka körül megszorult zsinórral, ölében egy iskolás lány fényképével. A fulladásos erotika (további elnevezései: lélegzet- vagy fojtogatós játék, űrcowboy; művelőjét zihálónak nevezik Amerikában) első dokumentált áldozata Frantisek Kotzwara cseh zeneszerző, akiből 1791-ben egy londoni prostituált lakásán az ajtó fogantyújára kötött zsineg szorította ki a levegőt.

Az Amerikai Pszichiátriai Szövetség által kóros szexuális viselkedésként, betegségként kategorizált jelenség a látszat ellenére nem mazochizmus. Ha agyunk átmenetileg kevesebb oxigénhez jut, az egy bizonyos pontig növeli az endorfinszintet és ez a szédülés mellett eufóriát, bódultságot, valamint a gátlások csökkenését okozza. A szexuális élmény fokozására ezért egyesek maszturbálás (ritkábban közösülés) közben a saját nyakukat szorongatják kötéllel, madzaggal, telefonzsinórral, sállal vagy nyakkendővel, esetleg partnerük közreműködését kérik. Egy másik irányzat a fejre húzott műanyag zacskót vagy a lejárt szavatosságú gázmaszkot részesíti előnyben (egy londoni férfi így halt meg egy hónapja), megint mások a mellkasukra nehezedő nyomástól jönnek izgalomba és ehhez különféle berendezéseket használnak, készítenek. A legtöbbször még az egyedül próbálkozók sem akarnak meghalni, ezért óvintézkedésként könnyen kibomló csomót készítenek, vagy Carradine-hoz hasonlóan úgy rögzítik a kötelet, hogy ne feszüljön, ha felállnak. Igen ám, de erre nem mindig marad erejük és elájulnak - pláne, ha valamilyen tudatmódosító hatása alatt állnak -, majd megfulladnak vagy infarktust kapnak, az életben maradtak egy része agykárosodást szenved.

Kínos lehet

A fojtogatósdi nem csak a művészvilág vagy a politika világából szedi áldozatait, az USA-ban évente 250-1000, döntő többségében fiatal, középosztálybeli férfi hal meg maszturbálás közben, de Nagy-Britannia, Skandinávia és Németország is érintett.

A statisztikai bizonytalanságot a rokonok és barátok okozzák. Képzeljük csak el, hogy beállítunk ebédre egy kedves ismerősünkhöz, és ott találjuk meztelenül, holtan a szekrényében. Nyakában zsineg, pénisze a kezében, a földön pornómagazinok, segédeszközök, sperma és még talán női alsónemű is - nem csoda, ha a hozzátartozók gyakran még a hatóságok és a sajtó kiérkezése előtt igyekeznek eltüntetni a nyomokat, vagy az együttérző helyszínelők segítségét kérik. Ha a fojtogatás szex nélkül zajlik, akkor maguk a családtagok is könnyen öngyilkosnak nézhetik azt, aki valójában élvezetet keresett. Tíz-tizenkét éves kiskamaszoknál néha pont ez történik, mert egyre többen kísérleteznek egyedül - számolt be néhány éve a New York Times. Több amerikai államban iskolai felvilágosító kampánnyal állítanák meg a "sima" fojtogatós játékot, a Youtube-on érzéki szőke nők próbálnak rávenni a biztonságos maszturbálásra. Sokan viszont feltehetően pont az internetről merítenek ihletet. Egy német újságírónő interjúalanyai részben saját gyermekkori élményeiket jelölték meg kiindulópontnak, mások Alfred Hitchcock Téboly című filmjének nyakkendővel settenkedő gyilkosát látva kezdték feszegetni a határokat. Észak-Amerikában számtalan könyvben és moziban jelenik meg (Ken Park, a Hannibal-tetralógia, X-akták, Miami helyszínelők), de a "legkínosabb halálnem" örökzöld téma a komikusok számára is. Ide sorolják a nagy sikerű Shop-stop című vígjátékot is, ahol egy illetőnek eltörik a gerince, amikor megpróbálja orálisan kielégíteni magát.

Korábban viszont a jelek szerint nagyobb megbecsülés övezte, még gyógyászati célokra is használták. Egyes források szerint az 1600-as évektől Európában a vállalkozó kedvűek merevedési zavarukat, impotenciájukat kúrálhatták a nyakukat kitartóan szorongató segédek révén. Az ötlet feltehetően onnan jött, hogy a nyilvános akasztásokon mindenki láthatta, hogy a kötélen kínlódó szerencsétleneknek gyakran erekciójuk támad (ti. az erek, így a péniszben találhatók is, kitágulnak az oxigénhiány, a hypoxia következtében), s ez néha a halál beállta után is megmaradt - nyilván egészen a feltámadásig.

Figyelmébe ajánljuk