Tartsa meg magának!

  • 1998. december 10.

Lélek

Megrendelem meghatározatlan időre, de legfeljebb 1 évre 5000 Ft-ért a MaNcsot.
Megrendelem meghatározatlan időre, de legfeljebb 1 évre 5000 Ft-ért a MaNcsot.

"Vidéki, visszavonult magányában élő testvérem részére megrendelem meghatározhatatlan időre a MaNcsot. Üdv: a testvérem testvére."

"Mellékelten küldöm két példányban a megrendelőlapot. A másik címre csak az újság menjen. Kő konzervatív polgár cimborám felé a polgárpukkasztás esete forog fenn."

"Édesanyám szereti a MaNcsot. Édesapám is. Önfeledt kacagásuk - miközben a lapot olvassák - nekem minden pénzt megér. Na jó, ötezer forintot mindenféleképp."

"Miután már mind magam, mind öcsém részére leróttam a maximum egyévest, most kedves munkahelyem számára is megrendelném MaNcsotok egy lenyomatát."

"Sajnos eddig nem volt pénzem, de ma kaptam fizetést. Küldhetitek is a csekket. Remélem, még nem késő megrendelni a lapot."

Olvasóink! Emberek! Soha nem késő!

És ami minket illet, egyre kevésbé lesz valaha is késő!

Midőn e rovat sorait írjuk, hétről hétre felmerül bennünk a kétely: vajon nem cselekszünk-e bolond dolgot, mikor sok jóakaratú és segítő szándékú Olvasót fírölünk be öt rugó erejéig olyasmibe, amiben hinni, lehet, csak álmodozás, mert az a MaNcs, amelyre mi vágyunk, és amelynek nincs szüksége önmagán és Olvasóin és a benne hirdetőkön kívül senkire, csak délibáb, mely a horizonttal együtt távolodik minden felé tett lépéssel. Vajon nem átverés-e, amit cselekszünk, és kit érdekel, hogy először magunkkal műveltük ezt az ocsmányságot, és csak aztán azokkal, akik ötezer, sőt több forintjukat egy fata morganára fizették be? Még akkor is, ha Előfizetőinket soha nem áltattuk bizonyossággal, csak a reménnyel: ajánlatunk meghatározatlan időre szól. Mint az élet maga.

Nem verünk át senkit, a legkomolyabban mondjuk.

A múlt héten 106 új megrendelőlap érkezett vissza szerkesztőségünkbe: 106 újabb név, amelyek viselői tíz vagy húsz év múlva nem akarnak szemlesütve nézni a cseperedő unokák szemébe, mikor azok a MaNcs régi, megsárgult évfolyamait lapozgatva felteszik a kérdést: "Nagyatyám! (Nagyanyó!) Ugye, te is befizetted az ötezer forintot, mikor hinni kellett az aligha lehetségesben? Ugye, nem fordultál el a szabadság hívó szavára, nem tettél úgy, mintha nem hallanád, hisz az ágyúéhoz hasonlatos mostani süketséged csak hajlott korod kéretlen hozománya? Ugye, nem pucoltál meg a lejmolás helyszínéről sietős léptekkel, mintha téged az egész nem is érintene? Ugye, nem lehet, hogy kishitű voltál?"

E leendő büszke nagyszülőkkel együtt már csak 3029 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy ők a MaNcs olvasóiként, mi meg a MaNcs újságíróiként érjük meg a békés öregkort. Gondoljon az Unokáira, és vonjon le a 3029-ből egyet még ma! Gondoljon a családjára, gondoljon, mint a bevezetőben idézett Előfizetőink, a Testvérére és Édesanyjára és Édesapjára, és fizessen elő nekik is! Gondoljon a rokonaira! Hiszen rokonai mindenkinek vannak, legfeljebb gonoszak, mint a szegény Goriot apó lányai, és ezért nem fizetnek elő neki a MaNcsra! De Ön ne legyen gonosz a rokonaival! Csináljon nekik jövőre minden héten karácsonyt! Tegyen a fa alá MaNcs-előfizetést igazoló csekket! És fizessen elő a szegény Goriot apónak is, ha már a lányai ilyen szemetek vele! És Lear királynak is! Fizessen elő a Noszty fiúnak, hátha megjavul! A kritikai realizmus hősei megmenthetik a MaNcsot! Tartsa meg magának a lapot!

(Ráadásul, amint némely egykori Narancs-előfizetőtől megtudtuk, a Posta, az áldott Posta visszatéríti azok Narancs-előfizetési díját, akik annak idején rajta, a Postán keresztül fizettek elő. Azoknak pedig, akik már befizették az öt rugót a MaNcsra, de még nem kapják a lapot, még egyszer elmondjuk: azok a befizetést igazoló szelvények, amelyek n-edik hónap huszadikáig érkeztek vissza szerkesztőségünkbe, az n + 1. hónap első számától viszik ki a lapot a csekkek befizetőinek.)

A szerk.

megrendelőlap

Név:........................................................................................

Cím:.......................................................................................

...............................................................................................

Irányítószám:........................

Szül. dátum:........................... Tel.:.......................................

A megrendelőt kérjük az alábbi címre vagy faxra küldeni: 1399 Bp., Pf. 701/415, fax: 267-4176

Figyelmébe ajánljuk